Uniunea Europeană recomandă includerea COVID-19 pe lista europeană a bolilor profesionale

  • 9.12.20229/12/22
  • 0

În urma cu câteva zile, pe 28 noimebrie a.c., Comitetul Consultativ de sănătate și securitate în muncă al Uniunii Europene a publicat în Jurnalul Oficial al UE (JOUE) Recomandarea nr. 2.337/2022, prin care se recomandă statelor membre că lista europeană a bolilor profesionale să fie completată pentru a include și COVID-19.

“Deși recunoașterea bolilor profesionale este o chestiune strâns legată de conceperea sistemelor de securitate socială, care este o competență a statelor membre, Comisia promovează recunoașterea de către statele membre a bolilor profesionale enumerate în Lista europeană a bolilor profesionale”.

“Este necesar că prezenta recomandare să fie un instrument principal pentru prevenirea bolilor profesionale la nivelul UE. În plus, este, de asemenea, important să fie sprijiniți lucrătorii infectați, în special cei suferinzi de COVID-19, precum și familiile care au pierdut membri ai familiei din cauza expunerii profesionale”.

Însă această actualizare nu reprezintă o obligație pentru statele membre și rămâne la nivel de recomandare.

“Statele membre stabilesc ele însele criteriile de recunoaștere a fiecărei boli profesionale în conformitate cu legislațiile sau practicile naționale în vigoare”, se mai specifică în document.

Sursa: EUR-Lex

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!