Telemunca – obligațiile angajatorului și angajatului

  • 9.03.20189/03/18
  • 0

Munca și locurile de muncă se schimbă continuu datorită introducerii de noi tehnologii, iar angajatul și angajatorul își redefinesc neîncetat responsabilitățile și relația. Acest lucru poate determina apariția unor riscuri noi, deci această mișcare trebuie urmată îndeaproape de adaptarea normelor SSM la noile realități.

Săptămâna trecută, Camera deputaților a aprobat proiectul de lege privind reglementarea telemuncii. Proiectul de lege privind telemunca NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, dar este recomandat să ne familiarizăm cu acest proiect de lege din timp.

În primul rând trebuie să înțelegem cum se definește din punct de vedere legal acest concept. Telemunca este forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.

În această situație, angajatorul are obligația:

  • să asigure angajatului echipamentele de muncă necesare, cu excepția cazului în care parțile convin altfel;
  • să instaleze, să verifice și să întrețină acest echipament
  • să asigure o instruire adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă, specifice locului de desfășurare a activității. Această instruire este obligatorie la angajare, la schimbarea locului de desfășurare a activității, la introducerea unui nou echipament sau la introducerea oricărei noi proceduri de lucru.

În aceeași măsura, angajatul are obligația:

  • să își desfășoare activitate în conformitate cu regulile de securitate
  • să informeze angajatorul cu privire la condițiile de desfășurare a activității pentru ca acesta să poată evalua corect riscurile și să nu schimbe aceste condiții
  • să utilizeze doar echipamente de muncă care nu prezintă pericol pentru securitatea și sănătatea lui

Revenim cu mai multe detalii atunci când lege va fi publicată în monitorul oficial.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!