Statistici privind accidentele de muncă în România

  • 6.06.20186/06/18
  • 0

Strategia naţională în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru perioada 2018 – 2020 ne furnizează o serie de date interesante legate de accidentele de muncă în România.

Astfel, în ceea ce priveşte numărul de accidentaţi în muncă există un trend descendent până în anul 2014. Statistica este, însă, strict legată şi de micşorarea volumului de activităţi economice provocat de criza financiară resimţită la nivel mondial. Cu alte cuvinte, numărul de accidente a scăzut, însă un factor important a fost că a scăzut activitatea în domenii precum construcţiile, care aveau un număr mare de accidente de muncă.

Comparativ cu 2013, în 2014 rata de incidenţă pentru accidentele mortale a crescut. 7 lucrători din 100.000 au murit în România din cauza accidentelor la locul de muncă. În UE rata standard de incidenţă a accidentelor mortale este de 2,3 la 100.000 de lucrători.

Totuşi, România stă mai bine decât alte state membre ale UE în privinţa accidentelor de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Construcţiile sunt principalul domeniu de activitate în care se petrec accidentele de muncă, iar problema cea mai mare este lanţurile lungi de subcontractanţi, care duc la disiparea responsabilităţilor.

Alte domenii cu probleme privind securitatea în muncă sunt industria, agricultura şi transporturile. Multe dintre cazurile de accidente mortale sunt produse pe şoselele din ţară, ceea ce mută o parte din vină şi pe lipsa unei infrastructuri potrivite.

Fiecare din aceste domenii poate fi monitorizat mai atent, iar cu ajutorul unei firme specializate puteţi face o evaluare a riscurilor care să contribuie la prevenirea accidentelor.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!