SSM pentru angajații pietoni în sezonul rece

  • 19.02.201919/02/19
  • 0

Sezonul rece se prelungește și readuce în discuție asigurarea condițiilor de siguranță pentru lucrătorii care se duc și se întorc de la locul de muncă în fiecare zi în această perioadă.

Responsabilitatea principală pentru evitarea pericolului de accidente aparține angajatului. Acesta trebuie să evite circulația pe drumurile alunecoase sau blocate de zăpadă, trebuie să poarte încălțăminte cu talpă antiderapantă, fiind preponderent atent la urcarea și coborârea treptelor cu depunderi de zăpadă sau gheață.

Recomandarea pentru sezonul rece este, ca și în alte momente, ca angajatul să circule numai pe trotuar în deplasarea de la și către serviciu, iar traversarea străzilor se face respectând cu strictețe regulile de circulație.

Pe zonele acoperite de polei, deplasarea se face cu pași mărunți și deși. În plus, este interzisă deplasarea sau staționarea pe marginea carosabilului, unde există riscul ca autovehiculele să derapeze, sau sub acoperișuri, unde există pericol de căderi de gheață. Totodată, este recomandat că angajatul să evite deplasarea pe terenuri denivelate, unde zăpada acoperă golurile și prezintă riscul de accidentare prin împiedicare sau cădere.

La fel de importante sunt și obligațiile angajatorului cu privire la asigurarea condițiilor de siguranță pentru pietoni. Acesta trebuie să asigure dotarea locului de muncă cu lopeți, nisip și sare pentru îndepărtarea zăpezii și gheții, iar pe timpul căderilor abundente de zăpadă, căile de circulație (inclusiv trotuarele) și treptele aferente unității trebuie deszăpezite în mod regulat. Zăpada adunată în urma deszăpezirii trebuie depozitată în afara căilor de circulație, în locuri unde nu prezintă riscuri de accidentare pentru lucrători.

De asemenea, trebuie îndepărtată gheața de pe acoperișuri dacă acoperișul este accesibil. În caz contrar, angajatorul va solicita intervenția pompierilor militari. În cazuri extreme, până la intervenția pompierilor, perimetrul expus va fi marcat și semnalizat pentru avertizarea lucrătorilor.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!