Saloanele de coafură – riscuri specifice şi măsuri de protecţie

  • 16.09.201516/09/15
  • 0

hair-stylist-540x359

Fiecare meserie are riscurile ei și particularitățile ei. Chiar dacă în anumite domenii riscurile de accidentare sunt mai mari, măsurile de protecţia muncii nu ar trebui ignorate în niciun domeniu şi ar trebui să ţină cont de potenţialele pericole la care angajaţii sunt expusi. Astăzi vom vorbi despre riscurile specifice pentru saloanele de coafură şi despre măsurile de securitate a muncii pe care angajaţii şi angajatorii trebuie să le respecte pentru a asigura un mediu de lucru sigur.

Această profesie are peste 80% de reprezentanţi de sex feminin. Multe dintre lucrătoarele din domeniu lucreaza part-time şi activează în acest sector perioade foarte scurte de timp. O altă caracteristică ar fi că majoritatea hair-stilistilor sunt tineri. Aproximativ 80% din recruţi au vârsta sub 26 de ani şi 56% sub 19 ani, deci este de datoria voastră să le asiguraţi un mediu de muncă în care să se dezvolte în siguranță.

Principalul risc pentru angajaţii din acest domeniu, dar şi pentru clienţi, îl reprezintă expunerea la factorii biologici care pot pune în pericol sănătatea. Numărul mare de clienţi înseamnă expunerea la viruşi, infecţii şi boli.

Din acest motiv cel mai important lucru este păstrarea unei igiene corespunzătoare a locului de muncă şi a instrumentelor folosite. Spălaţi scaunul, chiuveta şi masa de lucru după fiecare utilizare. Nu uitaţi să lăsaţi instrumentele de lucru cel putin 15 – 20 de minute într-o soluţie dezinfectantă înainte de următorul client. Cum programările, de cele mai multe ori, nu vă permit să faceţi mereu acest lucru, vă recomandăm să aveţi 2 sau chiar 3 seturi pe care să le folosiţi prin rotaţie.

La fel de important este şi echipamentul angajaţilor. Halatul în permanenţă curat şi pe cât este posibil folosirea mănuşilor de unică folosinţă sunt instrumente care fac diferenţa dintre un angajat sănătos şi unul care îţi va cere concediu medical şi care va prezenta un risc pentru afacerea ta.

Alţi factori importanţi de luat în considerare care prezintă riscuri pentru sănătatea sau productivitatea angajaţilor din saloanele de coafura sunt factorii fizici cum ar fi temperatura camerei, umiditatea, zgomotul sau lumina. Dacă acestea nu sunt corespunzătoare, mediul de lucru poate fi unul obositor şi stresant, iar urmările sunt accidentele de muncă. Deci ai grijă ca mediul de muncă să fie unul controlat şi cât mai relaxat pentru angajaţii tăi.

Nu în ultimul rând, nu uitaţi că lucraţi cu substanţe inflamabile şi echipamente electrice, deci aveţi grijă ca angajaţii vostri să fie instruiţi corespunzător pentru folosirea şi depozitarea echipamentelor şi substanţelor cu care lucrează.

Foto via

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!