Manipularea maselor – Cum sa faci munca mai usoara?

  • 17.03.201417/03/14
  • 0

Manipularea maselor si ergonomia la locul de munca

Fortarea excesiva a incheieturilor poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea oboselii sau ranire. In termeni practici, ceea ce trebuie tu sa faci este sa identifici situatiile în care exista o presiune prea mare pe incheieturi si sa te gandesti la metode de a imbunatati aceste situatii. De exemplu, tragerea unui corp cu masa grea poate crea presiune asupra spatelui tau. Pentru a-ti usura munca asigura-te ca podeaua este in stare buna, ca rotile de pe carucior sunt suficient de mari si ca exista manere bune.

De exemplu, tragerea unui corp cu masa grea poate crea presiune asupra spatelui tau. Pentru a-ti usura munca  ar putea fi de folos sa te asiguri ca podeaua este intr-o conditie buna, ca rotile caruciorului sunt destul de mari.

manipularea_maselor

Un alt exemplu de reducere a presiunii este folosirea unui elevator pentru a ridica obiecte grele; un elevator pe baza de vacuum, ca cel din imagine, este foarte bun.

manipularea_maselor_2

Un altfel de exemplu este folosirea manerelor la cutiile pe care le cari. Manerele cutiilor impiedica intinderea excesiva a mainii atunci cand iei in brate o cutie grea.

manipularea_maselor_3

Pastreaza lucrurile in locuri usor accesibile

Urmatorul  principiu propune pastrarea lucrurilor in zone in care poti ajunge usor. In multe feluri, acest principiu este preocupat de postura, dar ajuta in evaluarea unei sarcini din acest punct de vedere specific.

Sa ajungi la plic
Un concept este sa ne gandim cum “sa ajungi la plic.” Acesta este semi-cercul pe care bratele tale il fac ca sa ajunga la diverse lucruri. Lucrurile pe care le utilizezi frecvent ar trebui sa fie, in mod ideal, in raza de actiune a bratului complet intins. Lucruri pe care le folosesc extrem de des ar trebui sa fie la indemana antebratelor.

manipularea_maselor_4

De cele mai multe ori, astfel de probleme de accesibilitate la lucruri, pot fi rezolvate printr-o simpla rearanjare a spatiului in care lucrezi, mutand obiectele mai aproape de tine. Nu este un concept prea dificil de inteles sau de pus in practica. Ceea ce este dificil, se dovedeste a fi ierarhizarea obiectelor de care ai nevoie des si rearanjarea lor.
Este o chestiune de obisnuinta – nu esti constient ca te intinzi dupa anumite lucruri care pot fi mutate fara dificultate mai aproape de tine.

manipularea_maselor_5

Sau uneori, suprafata de lucru este prea vasta, iar acest lucru te determina sa te intinzi dupa obiecte. O optiune ar fi aceea de a avea un spatiu de lucru mai mic.

manipularea_maselor_6

O alta problema comuna este aceea de a ajunge la continutul unei cutii. O buna metoda de a rezolva aceasta problema, este de a inclina cutia.
Inca odata, mai exista sute de exemple de reducere a nivelului de intindere pentru a ajunge la obiecte. scopul este de a te face atent la munca ta zilnica si sa incerci sa reduci, pe cat posibil, nevoia de intindere dupa obiecte.

manipularea_maselor_7

Bine de stiut: manipularea maselor poate reprezenta un risc pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare.

 Daca ti-a placut, citeste si un articol specific pe domenii: Factori de risc in frizerii

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!