Lucrătorii nu pot fi condiționați de angajator să se vaccineze împotriva COVID-19

  • 4.06.20214/06/21
  • 0

Conform comunicarilor Ministerului Sănătății, în România, vaccinarea este voluntară și gratuită, iar accesul la locul de muncă nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva COVID-19. Astfel, impunerea vaccinării împotrivă COVID-19 de către angajator este în afara cadrului legal.

“Potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 103/2020 în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită.

[…] legat de obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53, Codul Muncii, accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS CoV 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și tratament (art. 53 lit. d). În cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 alin. 1), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu, doar sub rezerva legalității lor (art. 40 lit. c).

Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva COVID 19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva COVID 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal.”

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!