Instruirea SSM se poate face şi online potrivit unei noi legi adoptate

  • 14.03.202214/03/22
  • 0

Instruirea online a lucrătorilor a devenit tot mai întâlnită în ultimii doi ani, în special din cauza pandemiei şi a telemuncii. Totuşi, această procedură nu era 100% digitalizată din punct de vedere legal, nefiind publicate până acum nişte norme de aplicare. Astfel, se ajungea la situaţia în care deşi instruirea se făcea digital, în faţa unui calculator, uneori chiar la distanţă, semnarea efectivă trebuia să se facă olograf.

Guvernul României a schimbat lucrurile prin Hotărârea nr. 259, publicată în Monitorul Oficial din 7 martie 2022.

Astfel, Hotărârea prevede următoarele:

  • “completarea fişei de instruire individuală se va face în format electronic sau olograf în funcţie de varianta de isntruire aleasă, imediat după verificarea instruirii”
  • “în funcţie de modalitatea stabilită de angajator, fişa de instruire individuală se semnează olograf sau cu semnătură electronic, semnătură electronică avansată sau semnătură electronică calificată
  • “în cazul în care instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă se realizează în format electronic, fişa de instruire trebuie semnată de către toate persoanele implicate în procesul de instruire, cu semnătură electronic, semnătură electronică avansată sau semnătură electronică calificată

Practic, această Hotărâre aduce un cadru legal pentru instruirea în format electronic şi duce mai departe procesul de digitalizare a României.

Safelandia are deja un sistem de instruire online numit Safetraining, pe care l-am dezvoltat în ultimii ani în aşteptarea acestor măsuri. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre cum puteţi digitaliza procesul de instruire SSM, ne puteţi contacta.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!