Instructiuni proprii pentru schele –

in articolul de azi va propunem un model de Instructiune proprie de securitate si sanatate in munca privind utilizarea schelelor

Aprob

FIRMA X S.R.L.

Administrator

………………………..

 

INSTRUCTIUNE PROPRIE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PRIVIND UTILIZAREA SCHELELOR

 Elaborate in conformitate cu:

– prevederile art. 41 alin. (2) din Constitutia din 21 noiembrie 1991, republicata;

– prevederile art. 13 lit. e) din  Legea nr. 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca;

– Hotararea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificarile ulterioare

Realizarea efectiva a masurilor dispuse revine atat lucratorilor, cat si persoanelor cu atributii in organizarea si conducerea procesului de munca, in baza prevederilor art. 22 si 23 din Legea nr. 319/2006, pentru a nu expune la pericol de accidentare propria persoana, alti lucratori sau alti participanti la procesul de munca care pot fi afectati de actiunile sau omisiunile lucratorului in timpul procesului de munca.

Informarea lucratorilor se realizeaza prin procedura de informare care cuprinde: informarea initiala, materialele necesare de informare din domeniul securitatii si sanatatii in munca si comunicarile facute de conducerea societatii.

Consultarea lucratorilor se realizeaza prin intermediul procedurii de consultare stabilite la nivelul societatii, conform careia orice lucrator, reprezentant al acestuia sau, dupa caz, membru in Comitetul de securitate si sanatate in munca isi poate aduce contributia la imbunatatirea conditiilor de munca si la cresterea gradului de asigurare a securitatii si sanatatii in munca, prin propuneri concrete formulate in scris, adresate conducerii societatii, aplicabile conditiilor specifice de desfasurare a activitatii in cadrul societatii.

Art. 1 Pericole asociate schelelor

– Caderi de la inaltime datorate lipsei de protectie impotriva caderii;
– Prabusirea schelei cauzata de instabilitate sau supraincarcare;
– Lovirea de unelte care cad, materiale de lucru sau deseuri;
– Electrocutare, in principal datorita proximitatii schelei fata de firele de inalta tensiune;
– Accesul necorespunzator – in situatii de urgenta.

Instructiuni proprii pentru schele

Art. 2 PLANIFICARE PREALABILA

Planificarea prealabila trebuie realizata de catre o persoana calificata, care trebuie sa asigure ridicarea adecvata a schelei:

– determinarea tipului de schela necesar pentru lucrare;
– determinarea greutatii maxime a schelei;
– asigurarea unei fundatii bune;
– evitarea pericolelor electrice.

Instructiuni_proprii_pentru_schele_2

PERICOLE

Art. 3 Caderea unei  persoane de la inaltime, ca si a materialelor si a altor obiecte, reprezinta cel mai serios risc de securitate in sectorul constructiilor. Un procent destul de mare din accidentele mortale este reprezentat de caderi. Multe dintre acestea se produc din cauza locurilor de munca neasigurate sau din cauza cailor de acces nesigure la unele locuri de munca. Acest capitol al manualului ca si cele care se refera la scari, respectiv la operatii periculoase isi propun sa contribuie la rezolvarea acestei probleme.

Art. 4 Schelaria poate fi definita ca o structura temporara care sustine una sau mai multe platforme si care este folosita fie ca loc de munca, fie pentru depozitarea unor materiale pe parcursul unei lucrari de constructii de orice tip, inclusiv de reparatii sau de demolare. Acesta este sensul cu care termenul este folosit in acest manual.

Art. 5 Atunci cand nu se poate lucra in siguranta de pe sol sau de pe cladirea sau structura aflata in constructie, ar trebui intotdeauna sa existe o schelarie adecvata si suficienta. Aceasta trebuie construita corect, din materiale trainice, de o rezistenta adecvata pentru a asigura atat siguranta accesului cat si a lucrului pe schela.

Art. 6 Schelele trebuie ridicate, modificate sau demontate numai de catre persoane competente si sub supraveghere, iar acest manual traseaza principiile generale pentru cateva dintre tipurile de schele cele mai raspandite. Dupa montare, schelele trebuie inspectate cel putin o data pe saptamana si rapoartele scrise ale acestor inspectii trebuie arhivate.

Art. 7 Exista multe materiale care se folosesc la constructia schelelor, cum ar fi otelul, aluminiul, lemnul sau bambusul. Indiferent de material, principiile unei schelarii sigure raman aceleasi si anume: ar trebui sa aiba o rezistenta suficienta pentru  a suporta greutatea si presiunea exercitata de muncitorii care vor lucra pe ea ca si de operatiile desfasurate de acestia; sa fie bine ancorata si stabila; sa fie proiectata astfel incat sa previna caderea muncitorilor sau a materialelor. Proiectarea si montarea schelariei din tuburi metalice, care este din ce in ce mai raspandita pe plan mondial, este data ca exemplu in acest manual.

Citeste textul integral: IPSSM – utilizare schele

Daca ti-a placut, citeste si articolul Instructiuni proprii SSM pentru freze.