Instructajul SSM pentru voluntari

  • 19.11.202119/11/21
  • 0

În cazul voluntarilor cu care încheie un contract, companiile au aceleași obligații SSM precum în cazul angajaților sau celor aflați în internship.

Legea nr. 78/2014 privind activitățile de voluntariat prevede ca toți voluntarii care desfășoară activitatea în baza unui contract să fie instruiți SSM. Dovada instruirii trebuie inclusă în fișa de protecție a voluntarului, care se regăsește în dosarul acestuia, împreună cu contractul și fisa de voluntariat. Legea stipulează că “fișa de protecție a voluntarului conține instrucțiuni cu privire la desfășurarea activității acestuia, cu respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru activități ce ies din domeniul de acoperire al fișei de protecție a voluntarului, organizatorii activității vor apela la inspectoratele teritoriale de muncă ce vor pune la dispoziția acestora instrucțiuni de securitate a muncii specifice activității respective”.

Angajatorii care nu respectă aceste prevederi pot fi amendați de reprezentanții Inspecției Muncii în baza Legii SSM, care se aplică și contractelor de voluntariat. Valoarea amenzilor este intre 2.000 și 10.000 de lei, la care se adaugă riscul unui dosar penal. În plus, dacă sunt descoperite pericole iminente de accidentare sau îmbolnăvire pentru voluntar, amenzile penale pot ajunge la 1,2 milioane de lei.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!