Iluminatul insuficient sau lipsa iluminării corespunzătoare pentru situațiile de urgență pot provoca accidente la locul de muncă sau pot duce la boli profesionale. De asemenea, pot reduce eficiența muncii sau pot duce la tulburări de concentrare.
Iluminatul, atât cel natural, cât și cel artificial, trebuie să fie suficient și adecvat pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor si este responsabilitatea angajatorului să asigure confortul la nivel vizual.
Sursele de lumină la locul de muncă pot fi împărţite în 4 categorii:
- Iluminarea ambientală – dată de o sursă de lumină montată în tavan
- Iluminarea cu ajutorul lămpilor de birou – oferă adaptabilitate pentru nevoile individuale ale angajaților
- Iluminarea direcţionată – care este folosită pentru iluminatul anumitor obiecte sau pentru creşterea nivelului de intensitate.
- Iluminarea naturală provine prin geamuri, uşi sau pereţi de sticlă
Atunci când alegeți sau proiectați un spațiu de lucru trebuie să țineți cont de aceste 4 categorii și să aveți în vedere câteva lucruri:
- Cantitatea de lumină trebuie să fie echilibrată pentru a asigura un confort vizual pentru fiecare angajat. Țineți cont și de vârsta angajaților voștri: un angajat de 50 de ani are nevoie de o lumină de 10 ori mai puternică decât un angajat de 20 de ani
- Nu ar trebui să existe zone slab iluminate pe niciun segment pe care angajații se pot deplasa
- Țineți cont de variația de intensitate a luminii naturale. Spațiile de lucru ar trebui să fie poziționate pe cât posibil paralel cu sursa de lumina naturală. Nu uitați că puteți controla lumina naturală cu ajutorul jaluzelelor.
- Sistemul de iluminare ar trebui să fie ușor adaptabil la diferitele activități pe care angajații le vor desfăşura sau pentru nevoile individuale ale angajaților
- Trebuie să vă asigurați că iluminarea în situații de urgență este funcțională