Ergonomia muncii – cum sa muncesti mai usor

  • 28.03.201428/03/14
  • 0

Ergonomia muncii – Minimizeaza oboseala si sarcina statica

Statul in aceeasi pozitie pentru o perioada de timp este cunoscut in literatura de ergonomia muncii ca sarcina statica. Creeaza oboseala si disconfort, perturband realizarea sarcinilor.

Un bun exemplu de consecinta nefasta a unei sarcini statice este crampa scriitorului. Nu este nevoie sa tii foarte strans pixul, perioade mari de timp. Muschii obosesc dupa o perioada si incep sa te doara.

Un alt exemplu de sarcina statica este acela de a tine in mana ustensile si alte obiecte cu care lucrezi o perioada indelungata. In acest caz, utilizand un dispozitiv de fixat, nu mai esti obligat sa tii in mana obiectul.

Fiind nevoit sa tii bratele deasupra ta pentru cateva minute, este un alt exemplu clasic de sarcina statica, dar de data aceasta afecteaza muschii umerilor. O solutie de ergonomia muncii este sa schimbi orientarea in zona de lucru pentru a preveni acest lucru sau sa adaugi extensii la instrumente.

Statul in picioare pentru perioade lungi, creeaza o povara pentru picioarele tale. Avand un suport pentru picioare, iti poti permite sa iti odihnesti picioarele, statul in picioare devenind mai usor.

ergonomia_muncii

Ergonomia muncii – Minimizeaza punctele de presiune

Un alt lucru la care trebuie sa fii atent este punctul de presiune excesiva, numit de specialistii in ergonomia muncii “contact cu stresul”.

Un bun exemplu este strangerea excesiva a unei ustensile, precum clestele. Adaugarea unui maner moale pentru a se potrivi mainii tale, ar putea rezolva problema.

Sprijinindu-ti antebratele pe marginea ascutita a masei de lucru, creeaza un punct de presiune. Rotunjirea marginii, de obicei, ajuta.

Cu totii am fost nevoiti sa ne asezam pe scaune care au pernute si, astfel, intelegem aproape tot ceea ce trebuie sa stim despre punctele de presiune. Un loc deosebit de vulnerabil este in spatele genunchiului. Aceasta zona este afectata in cazul in care scaunul este prea mare sau cand iti atarna picioarele. Un alt punct de presiune, care poate sa apara atunci cand stai pe scan, este intre coapsa si partea de jos a unei mese.

ergonomia_muncii_2

Un alt fel de punct de presiune, mai subtil, se produce atunci cand stai pe o suprafata tare, cum ar fi cea de beton. Calcaiele si picioarele pot incepe sa te doara si tot membrul inferior va obosi. Raspunsul este covorasul anti-oboseala sau folosirea talpilor speciale pentru pantofi.

Punctele de presiune le puteti cauta in domeniile dumneavoastra de lucru pentru a vedea daca exista modalitati de a face imbunatatiri de ergonomia muncii.

Daca ti-a placut citeste si articolul Munca la inaltimi adecvate.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!