Ergonomia muncii la birou: Cum să alegi scaunul potrivit?

  • 13.06.201613/06/16
  • 0

Dacă ai un loc de muncă ce presupune multe ore de stat la birou pe un scaun, acest lucru nu trebuie să însemne neapărat dureri de coloană și picioare umflate. O postură corectă și un scaun adecvat te pot ajuta să eviți o parte dintre neplăcerile unui job sedentar.

Alegerea scaunului potrivit este o preferință personală dar ține și de niște caracteristici precise, la care ar trebui să fii atent.

  • Înălțimea – ar trebui să fie ușor ajustabilă pentru a permite utilizatorului să o controleze în funcție de necesitățile individuale. Un scaun care are o înălțime între 40 și 55 cm de la podea ar trebui să fie potrivit pentru majoritatea persoanelor. Înălțimea ar trebui să fie reglată în așa fel încât piciorul să stea drept (pe podea sau pe un suport) și mâinile să fie la nivel cu biroul iar umerii să stea relaxați
  • Lățimea și profunzimea – ar trebui să permită utilizatorului să păstreze o distanță din spatele genunchiului până la scaun atunci când stă rezemat de spătar.
  • Suportul lombar – suportul părții de jos a spatelui este extrem de important. Scaunul trebuie să permită și să încurajeze o curbură naturală a coloanei. Ideal, această parte ar trebui să fie și ea ajustabilă.
  • Spătarul – are de obicei între 30 și 50 cm lățime iar înălțimea ar trebui să fie ajustabilă și ea pentru a putea ajuta la suportul lombar. În plus, nu ar trebui să fie fix, unghiul de înclinare trebuie să poată fi setat de utilizator

Pe lângă un scaun adecvat trenuie să fii atent și la postură. Ține cont de faptul că o postură corectă înseamnă picioarele despărțite, genunchii în unghi de 90 de grade, coloana dreaptă, spatele ușor arcuit și o susținere echilibrată a tuturor părților corpului.  La fel de importante sunt și pauzele: nu uita să te ridici, să te întinzi și te miști puţin pentru a relaxa mușchii care inevitabil vor sta încordați cât timp stai pe scaun.

Foto via

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!