Drepturile lucratorilor in domeniul protectiei muncii

  • 13.05.201413/05/14
  • 0

Drepturile lucratorilor – Cele trei drepturi ale lucratorilor

Legislatia muncii ofera muncitorilor trei drepturi importante in domeniul protectiei muncii (securitatii si sanatatii in munca):

Drepturile lucratorilor de a cunoaste riscurile si pericolele la locul de munca, si de a obtine informatii si a-si insusi instructiuni proprii pentru sanatatea si securitatea lor la locul de munca.

Drepturile lucratorilor de a participa la identificarea si solutionarea problemelor de securitate si sanatate prin intermediul reprezentantilor lucratorilor cu raspunde SSM.

Drepturile lucratorilor de a refuza munca pe care ei o cred ca fiind periculoasa pentru siguranta lor sau a colegilor sai la locul de munca.

drepturile_lucratorilor

Dreptul de a cunoaste

Lucratorii au dreptul sa afle informatii despre potentialele pericole la care pot fi expusi la locul de munca. Cel mai usor mod ca lucratorii sa devenina constienti de pericolele la locul de munca este de a fi informati si instruiti d.p.d.v. al protectiei muncii, inclusiv protectia la utilizarea masinilor, echipamentelor, conditiilor de munca sau utilizarea de substante periculoase.

Angajatorul poate permite lucratorilor sa ia cunostinta de aceste riscuri prin diverse metode, cum ar fi:

– Informatii despre riscurile pe care le poate provoca sarcina lor de munca;

– instruirile periodice conform tematicii de instruire;

– Supraveghere permanenta de catre conducatorii locurilor de munca.

Dreptul de a participa

Lucratorii au dreptul de a participa la procesul de identificare si evaluare a riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala la locul de munca. Acest drept se exprima prin reprezentantii lucratorilor cu atributii SSM si / sau lucratorul desemnat SSM.

Dreptul de a refuza

Lucratorii au dreptul de a refuza munca pe care ei o considera periculoasa pentru propria lor sanatate si siguranta sau pentru colegii sai. De exemplu, lucratorii pot refuza sa activeze la un loc de munca, in cazul in care ei cred ca sanatatea si siguranta lor este periclitata de catre un echipament sau utilaj.

Sursa foto: www.pulpdiddyspermutations.com

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!