Digitalizarea schimbă rapid lumea muncii și necesită soluții noi și actualizate pentru securitatea și sănătatea în muncă. Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) își propune să ofere informații fiabile despre impactul digitalizării asupra SSM, pentru a se lua măsuri rapide și eficiente de a asigura securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor.
Sistemele bazate pe inteligență artificială și robotica avansată transformă modul în care este proiectată și desfășurată munca în companii. Aceste interacțiuni om-mașină pot crea o serie de provocări pentru SSM în cazuri precum coliziuni neașteptate, dependență excesivă și altele, dar și alte provocări legate de aspectele psihosociale și organizatorice.
În fiecare an apar noi sisteme de monitorizare pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, precum aplicații pentru telefoane, dispozitive purtabile, camere sau drone pentru monitorizare mobilă și echipamente individuale de protecție inteligente, cu scopul de a monitoriza și a îmbunătăți SSM. Acestea pot fi utilizate cu scopul de a monitoriza starea fiziologică sau mentală a lucrătorilor, pentru localizarea lucrătorilor în zonele periculoase. Totodată, astfel de sisteme presupun și preocupări legate de confidențialitatea datelor, probleme de proprietate, eficacitate și standardizare.
O alta situație este cazul în care munca se desfășoară pe platforme digitale, care implică o serie de provocări și de riscuri pentru securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor ce trebuie soluționate.
Campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase a EU-OSHA, intitulată “Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală“, se va desfășura între 2023-2025 și își propune să crească gradul de informare cu privire la digitalizare și SSM.