Despre măsurarea temperaturii și portul măștii la locul de muncă

  • 4.06.20204/06/20
  • 0

Conform Ordinului nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, companiile sunt obligate să efectueze măsurarea temperaturii zilnic pentru toți angajații.

Înainte de a intra în instituție, o persoană desemnată va măsura temperatura fiecărui angajat pentru a se asigura că aceasta nu depășește 37,3 grade Celsius. În cazul în care temperatura lucrătorului depășește valoarea respectivă, măsurătoarea se va repeta după câteva minute. Dacă valoarea maximă este depășită în continuare, luând în calcul inclusiv marja de eroare a dispozitivului, și/sau lucrătorul respectiv manifestă simptome respiratorii, el este îndrumat către medicul de familie. Atenție: informațiile despre temperatura angajaților nu vor fi consemnate, deoarece ar presupune o prelucrare a datelor personale.

Triajul epidemiologic este obligatoriu și în cazul terților, iar aceștia nu vor intra în sediul companiei decât dacă prezența lor este este absolut necesară. Toate măsurile de prevenție se aplică la fel ca și în cazul angajaților.

Potrivit Ordinului nr. 875/80/2020, pe durata stării de alertă, în spațiile publice închise, spațiile comerciale și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă. Medicul de medicina muncii va stabili, pentru fiecare companie în parte, care sunt regulile privind masca de protecție, în urma unor evaluări de risc pentru fiecare unitate. Aceștia vor consemna și excepțiile, precum cazul lucrătorilor care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare și pentru care masca ar îngreuna respirația, sau cazul angajaților care muncesc în condiții solicitante fizic, pentru care masca ar crea un disconfort fizic ridicat.

Medicul de medicina muncii va monitoriza starea de sănătate a tuturor angajaților, va face instruirea angajaților în ceea ce privește SSM, precum și evaluarea riscului pentru a decide dacă există zone unde nu este obligatorie purtarea măștii de protecție.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!