COVID-19: Dezinfecția și curățarea locului de muncă

  • 30.03.202030/03/20
  • 0

Lucrătorii vor utiliza mănuși de unică folosință atunci cand curăță si dezinfectează suprafețele. Mănușile trebuie aruncate după fiecare curățare. Dacă se folosesc mănuși reutilizabile, acestea ar trebui să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri. Curățați mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.

Dacă suprafețele sunt murdare, trebuie curățate folosind detergent sau săpun și apă înainte de dezinfectare. Pentru dezinfectare se recomandă utilizarea produselor pe bază de alcool sau clor.

Igienizarea și dezinfecția se poate face atât la începerea programului de lucru, cât și periodic sau punctual.

La începerea activității

La începutul programului de lucru, lucrătorii vor curăța și igieniza pardoselile și grupurile sanitare cu soluții dezinfectante pe bază de clor, pe toată suprafața locului de muncă. Apoi vor curăța, cu soluții pe bază de alcool sau clor, suprafețele uzuale de contact: mânere, blaturi de lucru (birouri, mese, mese de lucru), echipamente de calcul și birou, zona caselor de marcat (bandă, POS, casă de marcat, sertar bani etc.), precum și orice alte suprafețe cu care lucrătorii intră în contact.

Igienizare periodică și punctuală

Periodic, lucrătorii vor igieniza cel puțin următoarele suprafețe:

  • case de marcat, POS, bandă rulantă – o dată la maximum 1 oră sau ori de câte ori este cazul
  • echipamente birotică, inclusiv telefoane – o dată la maximum 3-4 ore sau ori de câte ori este cazul
  • grupuri sanitare – o dată la maxim 1 oră sau ori de câte ori este cazul
  • locuri de servire a mesei – înainte și după utilizare
  • mânere (uși, ferestre, dulapuri etc.) – o dată la maximum 2 ore sau ori de câte ori este cazul

Se recomandă ca la intrarea în locație să existe 2 preșuri, unul exterior și unul interior. Cel exterior să fie îmbibat în soluție de clor. De asemenea, trebuie să existe geluri de dezinfectare puse la dispoziția clienților și vizitatorilor, la intrarea în locație.

Observație: măsurile detaliate de mai sus sunt cu caracter orientativ și trebuie adaptate pentru fiecare loc de muncă în parte.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!