Controale periodice de vedere pentru lucrătorii la computer

  • 8.11.20188/11/18
  • 0

Angajații care lucrează în fața unui monitor sunt deseori trecuți cu vederea când vine vorba de măsurile impuse de legislația din domeniul sănătății și securității în muncă. Deși nu operează mașini-unelte sau nu lucrează în medii toxice, angajații care lucrează la computer pot dezvolta severe afecțiuni că urmare a nerespectării legislației SSM de către angajatori.

Conform HG 1028/2006, angajatorul este obligat să asigure controale periodice de vedere salariaților care lucrează la computer (în fața unui monitor) sau operează echipamente cu ecran de vizualizare. Acest control constă într-un examen al ochilor și al vederii, efectuată de un specialist în domeniu, la momentul angajării. Ulterior, controlul se va repeta la intervale regulate de timp. De asemenea, în cazul în care apăr probleme de vedere, angajatul poate solicita un control de urgență.

În cazul în care controlul relevă necesitatea unui examen oftalmologic, la o clinică de specialitate, angajatorul este obligat să asigure efectuarea acestuia. Dacă în urmă controlului de specialitate se demonstrează necesitatea că lucrătorul să necesite dispozitive de corecție speciale, corespunzătoare activității pe care o desfășoară, angajatorul va pune la dispoziție salariatului dispozitivele de corecție necesare, din banii companiei, în cazul în care costul acestora nu este asigurat de sistemul național de sănătate, în conformitate cu legislația în vigoare.

Este de datoria angajatorului să prevină apariția problemelor de vedere în rândul angajaților. Sarcinile lucrătorilor trebuie planificate cu atenție, astfel încă utilizarea zilnică a ecranului de vizualizare să fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea vederii. Totodată, imaginea ecranului trebuie să fie stabilă și să nu aibă reflexii deranjante. De asemenea, ecranul trebuie să poată fi orientat și înclinat cu ușurință, în funcție de nevoile angajatului.

Suplimentar, angajatorul trebuie să asigure birouri cu spațiu suficient, care să aibă o iluminare adecvată, iar despre asta puteți citi în articolul nostru despre iluminarea sănătoasă la locul de muncă.

Show Comments (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!