Cine plătește pentru îngrijirea zilierilor accidentați sau care au boli profesionale

  • 25.04.201925/04/19
  • 0

La sfârșitul săptămânii trecute, OUG 26/2019 cu privire la îngrijirile medicale necesare zilierilor implicați în accidente de muncă sau care capătă boli profesionale a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanța de Urgență aduce modificări legii zilierilor și stipulează în articolul 9, la aliniatul 5 că “în situația producerii unui accident de muncă sau boală profesională beneficiarul este obligat să asigure plată cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare”.

Astfel, costul îngrijirilor medicale necesare zilierilor care au fost implicați în accidente de muncă sau care deprind boli profesionale vor fi suportate de către firmele și persoanele fizice autorizate care îi angajează, conform acestui act normativ. Beneficiarii lucrărilor sezoniere trebuie să acopere cheltuielile medicale pentru accidentele de muncă și bolile profesionale ale zilierilor, indiferent dacă sunt sau nu în culpă.

În cazul evenimentelor ce duc la accidentarea sau decesul lucrătorilor, angajatorul va suporta cheltuielile pentru îngrijirile medicale sau pentru înmormântare numai dacă este vinovat de producerea evenimentelor (prevedere care exista și înainte și care a fost păstrată în continuare).

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!