Cerințele legale prevăzute pentru posturile de lucru folosite pentru telemuncă

  • 30.07.202130/07/21
  • 0

Conform HG1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, angajatorii trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru ca posturile de lucru să îndeplinească câteva cerințe minime.

În primul rând, echipamentul utilizat nu trebuie să prezinte riscuri pentru lucrători.

Cerințele pentru ecranul de vizualizare sunt:

  • caracterele de pe ecran trebuie să fie bine definite și distincte, de dimensiuni corespunzătoare și cu spatiu suficient intre caractere și intre rânduri
  • imaginea de pe ecran trebuie să fie stabilă
  • strălucirea și/sau contrastul dintre caractere și fondul ecranului trebuie să poată fi ușor de reglat și ușor de adaptat condițiilor ambiante
  • ecranul trebuie să poată fi reglat cu ușurință, pe orizontala si verticală
  • ecranul nu trebuie să prezinte reflexii care ar putea deranja utilizatorul

În cazul tastaturii, aceasta trebuie să fie inclinabilă, astfel încât să permită lucrătorului găsirea unei poziții de lucru confortabile, care să evite oboseala brațelor și mâinilor. Spațiul din fața tastaturii trebuie să fie suficient pentru a permite sprijinirea mâinilor și brațelor utilizatorului.

Suprafața de lucru trebuie să fie puțin reflectantă, de dimensiuni suficiente, pentru a permite lucrătorilor o poziție confortabilă. Scaunul de lucru trebuie să fie stabil, să ofere libertate de mișcare și o poziție confortabilă. Un reazem pentru picioare trebuie pus la dispoziție celor care îl doresc.

În ansamblu, postul de lucru trebuie să asigure un spațiu suficient, condiții de iluminat satisfăcătoare și un contrast corespunzător intre ecran și mediul înconjurător.

Fie că lucrătorul folosește echipamentele angajatorului sau propriile echipamente, acestea trebuie să respecte condițiile minime exprimate mai sus și detaliate în Anexa la HG1028/2006.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!