La începutul lunii noiembrie a anului trecut, o propunere legislativă înaintată de USR în Senat solicita ca societățile care au capital social integral privat să fie exceptate de la obligația obținerii analizei de risc la securitate fizică, pe motivul că legislația conține obligații excesive în sarcina acestor societăți. Solicitarea a fost respinsă la sfârșitul lunii martie de către senatori, astfel că firmele trebuie să respecte legea și să cunoască ce este analiza de risc la securitate fizică.

Începând cu 1 iulie 2018, toate companiile sunt obligate să efectueze analiza de risc la securitatea fizică și să implementeze măsurile de securitate conform acesteia, atât pentru sediile de companie, cât și pentru punctele de lucru înființate distinct de către acestea, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei.

Analiza de risc la securitatea fizică este un document obligatoriu pentru toate societățile comerciale, indiferent de natură capitalului social, care dețin bunuri sau valori cu orice titlu și sunt obligate să asigure protecția acestora. Analiză de risc presupune:

  • definirea parametrilor interni și externi ce generează și/sau modifică riscurile la securitatea fizică a unității
  • stabilirea metodei și a instrumentelor de lucru
  • identificarea tuturor riscurilor la securitatea fizică, a zonelor de impact, a evenimentelor și cauzelor riscului, precum și a potențialelor consecințe
  • analizarea riscurilor la securitatea fizică
  • estimarea riscurilor unității beneficiare
  • întocmirea unui raport de evaluare și tratare a riscurilor la securitatea fizică

Astfel, evaluarea presupune identificarea tuturor vulnerabilităților și a riscurilor la care se expune un obiectiv și indică metodele necesare pentru protejarea bunurilor și valorilor. La finalul efectuării analizei, raportul de evaluare și tratare a riscurilor la securitatea fizică va conține concluziile analizei și va propune una sau mai multe opțiuni de tratare a riscurilor în vederea încadrării în domeniul acceptabil al riscului de securitate fizică, menționând concret dimensionarea dispozitivului de pază, zonele sau punctele controlate prin mijloace electronice de supraveghere video, efracție, control acces și alarmare, elementele de protecție mecano-fizica, precum și alte măsuri necesare asigurării protecției vieții, integrității persoanelor și siguranței valorilor.

Analiza de risc poate fi efectuată numai de către un evaluator de risc autorizat de către Inspectoratul General al Poliției Române și înscris în Registrul Național al Evaluatorilor. Factorii ce pot influența costul unei analize de risc sunt obiectul de activitate al societății, suprafața totală și suprafața construită, numărul de angajați, valoarea aproximativă a bunurilor de protejat, zona de dispunere a obiectivului, măsurile de securitate implementate și numărul punctelor de lucru sau al obiectivelor.

Analiza de risc se efectuează înaintea instituirii măsurilor de securitate și se revizuieste în următoarele cazuri:

  • cel puțin o dată la 3 ani, pentru corelarea cu dinamică parametrilor interni și externi care generează și/sau modifică riscurile la securitatea fizică a unității
  • în cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate la unitatea respectivă
  • în cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, funcționale sau a obiectului de activitate al unității

Efectuarea analizei la risc urmată de implementarea soluțiilor identificate va avea ca rezultat găsirea metodelor pentru asigurarea securității bunurilor și valorilor specifice fiecărui obiectiv în parte, asigurând un echilibru corect între costul atribuit securității și pază eficientă a obiectivului.