Când poate fi considerată o afecțiune medicală boală profesională?

  • 16.06.201716/06/17
  • 0

doctor-medical-medicine-health-42273

V-am vorbit în trecut despre când un accident poate fi considerat accident de muncă: orice accident petrecut la locul de muncă sau pe traseul declarat în timpul orelor de program care presupune întreruperea activității pentru mai mult de 3 zile.

Când vine vorba de bolile profesionale lucrurile pot părea un pic mai complicate, dar articolul de azi are scopul de a vă ajuta să urmați pașii necesari pentru a identifica o boală profesională și de a întelege care sunt drepturile angajaților ce suferă de o boală profesională.

Boala profesională este afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii cauzată de agenţi fizici, chimici ori biologici dăunători caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă.

Bolile profesionale pot fi semnalate de angajați către medicul de familie sau medicul de medicina muncii sau descoperite cu prilejul controalelor medicale periodice. Medicul care suspectează o boală profesională sau o intoxicaţie acută profesională completează o fişă de semnalare şi trimite bolnavul cu această fişă către medicina muncii în vederea precizării diagnosticului de boală profesională ori de intoxicaţie acută profesională.

Medicul specialist de medicina muncii trebuie să cerceteze și să confirme sau să infirme o boală profesională în decurs de 7 zile.

Angajații care sunt diagnosticați cu o boală profesională au dreptul la concedii medicale cu drepturi de decontare şi compensare financiară, plătite după caz cu 100% sau 80%.

Dacă angajatul pierde un anumit procent din capacitatea de muncă acest lucru fiind constatat de Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, respectiv de medicii Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), atunci el poate avea dreptul la compensaţii financiare prevăzute de lege, cum ar fi, după caz, pensie de invaliditate gradul I, II sau III sau plăţi compensatorii de la CNPAS.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!