Angajat intern responsabil pentru SSM?

  • 12.11.201312/11/13
  • 0

Dacă deții o afacere mică, cu puțini angajați, cu siguranță ți-ar părea convenabil ca unul dintre actualii angajații să preia și responsabilitatea securității și sănatății muncii, cu scopul de a reduce din costurile de întreținere a afacerii. Înainte să îl responsabilizezi pe unul dintre angajați cu această sarcină este necesar să cunoști unele prevederi ale legii.

Pentru a putea desemna pe unul dintre actualii angajați ca fiind responsabil de SSM, este necesar ca lucrătorul desemnat să aibă un nivel mediu de pregătire în acest sens, și anume să fi urmat și absolvit un curs de specializare cu durata de 80 de ore. Legea sănătății și securității în muncă (319/14.07.2006) în art. 8, al. (6) prevede că lucrătorul desemnat trebuie să aibă ca atribuție principală SSM, iar alte activități să fie cel mult complementare, ceea ce înseamnă că respectivul angajat trebuie să își treacă activitatea din prezent ca fiind o activitate cel mult complementară în firmă. Este important să știi că acest lucrător trebuie desemnat din rândul angajaților cu care s-a semnat un contract individual de muncă cu normă întreagă, ceea ce înseamnă că acesta nu poate fi un angajat part time și nici un PFA care a încheiat un contract de colaborare cu firma ta.

Art. 20 din Norma Metodologică de aplicare a Legii SSM nr. 319/2006 precizează că desemnarea nominală a unuia dintre angajați pentru activități SSM se face prin decizia scrisă a angajatorului, iar tot acesta este responsabil să consemneze în fișa postului activitățile de prevenire si protecție pe care lucrătorul desemnat are capacitatea, timpul necesar și mijloacele adecvate să le efectueze.

Așadar, legea îți permite să ai o persoană desemnată din cadrul firmei tale ca fiind responsabilă de SSM, în condițiile în care respecți normele legislației în vigoare. Alte modalități prin care poți să îți asiguri siguranța și protecția muncii sunt serviciul intern de prevenire și protecție sau externalizarea serviciilor către noi, cei de la Safelandia, care ne dedicăm timpul pentru a avea grijă de angajații tăi. Desigur, în funcție de dimensiunea afacerii tale, poți apela în același timp și la serviciile oferite de noi, dar să ai și o persoană desemnată cu activități SSM în cadrul firmei tale. Oricare dintre variante ai alege-o, venim în sprijinul tău, cu serviciile noastre sau cu sfaturi pe blog.

Sursa foto: Nexans

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!