Amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea obligației de asigura echipamente individuale de protecție

  • 6.05.20226/05/22
  • 0

Asa cum este definit in Legea privind Securitatea și Sănătatea în Muncă nr. 319/2006, echipamentul de protectie (EIP) inseamna orice echipament destinat a fi purtat sau mânuit de un lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă, precum şi orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a îndeplini acest obiectiv.

Fiecare angajator ale obligația de a asigura echipamentele individuale de protecție pentru lucrători, în caz contrar fiind sancționat contravențional sau cu dosar penal, în situația unor accidente de muncă cu consecinte grave asupra sănătății lucrătorilor. De asemenea, în cazul degradării sau pierderii calităților de protecție ale echipamentului, angajatorul trebuie să acorde lucrătorului un echipament nou.

Echipamentul individual de protecţie se distribuie gratuit de angajator, care asigură buna sa funcţionare şi o stare de igienă satisfăcătoare prin intermediul întreţinerii, reparării şi înlocuirilor necesare, conform modificărilor aplicate legii HG 1048/2006 la începutul acestui an.

Echipamentele individuale de protecţie trebuie să fie corespunzătoare pentru riscurile stabilite, să corespundă condiţiilor existente la locul de muncă, să ia în considerare starea sănătăţii lucrătorului şi să se potrivească corect persoanei care îl poartă.

Pentru nerespectarea legii, angajatorii riscă amenzi între 4000 și 8000 de lei daca nu decid asupra echipamentelor de protecție ce trebuie utilizate, întocmind o documentație în acest sens, sau amenzi între 5000 și 10000 de lei pentru nerespectarea obligației de asigura EIP pentru lucrători.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!