Resuscitarea este o combinație de compresii toracice și respirație gură la gură care asigură oxigenarea organelor vitale în cazul în care inima încetează să bată. Deși șansele de supraviețuire sunt mici în cazul unui astfel de nefericit eveniment, studiile arată că ele se dublează sau chiar se triplează atunci când se efectuează o resuscitare corect executată.
Ce trebuie făcut?
- Alertați serviciile de urgență
- Începeți resuscitarea cu 30 de compresii toracice
- Urmați cu 2 respirații gură la gură
- Repetați alternarea procedurilor până când personalul calificat a sosit sau până când victima reîncepe să respire normal.
Cum faceți o compresie toracică?
Îngenunchiați lângă victimă, puneți podul palmei drepte în mijlocul cutiei toracice și podul palme stângi deasupra acesteia. Nu apăsați victima pe coaste, stomac sau partea inferioară a sternului. Încrucișați-vă degetele pentru a va fi mai ușor să țineți fixă această poziție și să controlați forța cu care executați compresia. Umerii dumneavoastră trebuie să se afle chiar deasupra pieptului victimei pentru a putea apăsa perpendicular. După ce faceți o compresie, eliberați și permiteți pieptului să revină la poziția normală pentru a lăsa sângele să se miște către inimă. Compresia și eliberarea ar trebui să aibă aceeași durată și ritmul trebuie stabilit pentru a efectua cam 2 compresii la mai puțin de o secundă.
Cum faceți respirație gură la gură?
După ce ați verificat și eliberat cavitatea bucală, aplecați capul victimei spre spate și ridicați-i bărbia. Strângeți nările între degetul mare și cel arătător, mențineți poziția capului și deschideți gura victimei. Inspirați normal și expirați uniform aerul în gura victimei și observați dacă cutia toracică a acesteia se ridică. O respirație ar trebuie să dureze cam o secundă și să nu depășiți cele 2 repetări.
Acestea sunt tehnicile dar vă reamintim că este extrem de important ca angajații voștri să fie instruiți corespunzător.
Foto via