Primul ajutor (1): Arsurile

  • 26.07.201626/07/16
  • 0

first-aid-for-burns

Primul ajutor este doar un ajutor temporar acordat în caz de urgență pentru salvarea vieții, prevenirea unor complicații ulterioare și ameliorarea suferințelor până în momentul în care un serviciu medical adecvat poate să intervină. Țineți cont că anagajații ar trebui să fie instruiți de către un profesionist să ofere primul ajutor.

Vă propunem o serie de articole în care să ne amintim câteva dintre potențialele situații în care ați putea acorda primul ajutor și care sunt pași pe care ar trebui să îi urmați

ARSURILE

Arsurile pot fi superficiale, când pielea este roșie, ușor umflată și dureroasa sau mai profunde, dacă arsura este mai adâncă și se formează și bășici. Aceste arsuri sunt extrem de dureroase. Dacă straturile din profunzime ale pielii au fost arse, rana în sine nu este dureroasă, deoarece au fost distruși și nervii din locul respectiv. Dar pielea din jurul rănii, mai puțin arsă, este foarte dureroasă.

Ce trebuie facut?

  1. Răciți arsura cât mai repede posibil, cu apă rece sau puțin călduță, de la robinet sau de la duș, de exemplu. Răciți timp de 15 –20 de minute, sau până când durerea mai scade. Excepție face cazul în care aveți o arsură chimică cu var nestins, în care nu se toarnă apă pentru că aceasta activează varul. În acest caz, tamponați cu o compresă uscată pănă îndepărtați substanța complet.
  2. Îndepărtați hainele și bijuteriile. În cazul arsurilor mai grave, de gradul III sau IV, hainele sau diferite materiale vor fi lipite de piele și nu ar trebui îndepărtate
  3. După ce ați răcit arsura, aplicați o compresă sau o țesătură curată și umedă.
  4. Dacă au apărut bășici, nu le spargeți.
  5. Nu ungeți arsura cu creme când acordați primul ajutor.
  6. Cu cât arsura este mai gravă cu atât victima ar trebui transportată la spital mai repede.
  7. Țineți cont că în cazul arsurilor electrice, leziunea de suprafață nu va fi mare dar vor exista leziuni profunde și trebuie să fiți pregătiți și pentru un posibil stop cardiac.

Ne oprim aici, însă vom continua cu un articol dedicat compresiei toracice și respirației gură la gură.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!