Pericole pe timp de iarnă (2)

  • 11.10.201911/10/19
  • 0

În domeniul SSM, pericolele variază în funcție de anotimp. Pe perioada iernii apar multe riscuri pe lângă cele pe care le puteți identifica în restul anului, precum riscul de degeraturi, hipotermia, condusul pe timp de iarnă, suprafețele alunecoase, infestarea cu organisme dăunătoare, deszăpezitul etc. Eliminarea tuturor acestor pericole este imposibilă, însă ele pot fi ținute sub control. Înainte de venirea iernii, trebuie revizuite și reevaluate potențialele pericole și riscuri ce apar odată cu vremea rece.

Suprafețele care pe perioada verii au o aderență corespunzătoare se pot transforma, în anotimpul rece, în suprafețe foarte alunecoase. Neinformarea corespunzătoare a lucrătorilor poate conduce la accidente de cădere la același nivel prin alunecare, împiedicare sau dezechilibrare. Este necesară dotarea cu încălțăminte cu căptușeală pentru a face față temperaturilor scăzute și talpă antiderapantă pentru deplasarea pe suprafețe alunecoase pe timp de iarnă pe suprafețe alunecoase.

Atunci când situația o impune, angajatorul trebuie să dispună reorganizarea activităților lucrătorilor care execută lucrări cu expunere prelungită la frig, precum și diminuarea timpului de lucru pe schimb al acestora, cu scopul de a reduce riscurile pentru sănătatea angajaților. În cazul lucrătorilor ce prezintă afecțiuni cu contraindicații privind lucrul la temperaturi extrem de scăzute, aceștia pot fi mutați temporar pe alte locuri de muncă sau pot beneficia de reducerea programului de lucru.

Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere uscarea echipamentului de lucru pentru angajații care desfășoară activități cu expunere directă la intemperii, pentru a le asigura acestora confortul termic pe toată durata zilei de muncă și pentru a preveni îmbolnăvirile de sezon sau agravarea unor eventuale afecțiuni preexistente.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!