Ordonanţă privind gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje.

  • 17.08.201817/08/18
  • 0

În luna iulie a fost emisă OUG 78/2018 privind gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje.

Cea mai importantă noutate pe care o aduce acest nou act normativ este că, începând cu 31 martie 2019, se va percepe o garanţie pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/bucată.

Autorităţile publice locale au obligaţia ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să aplice sistemul ”plătește pentru cât arunci”, iar în acest sens vor trebui să asigure recipiente separate pentru fracţia uscată, respectiv cea umedă. De asemenea, autorităţile vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate şi cu organizaţiile de transfer de responsabilitate (OTR), care vor acoperi costurile pentru colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje de la populaţie.

OUG 78/2018 introduce si o contributie pentru economie circulara in valoare de 30 lei/tona de deseuri eliminata prin depozitare.

Prin OUG, se stabileste clar rolul fiecarui actor din lantul de gestiune a deseurilor, incepand de la obligatiile cetatenilor, colectorilor, salubristilor si terminand cu cele ale producatorilor, reciclatorilor și autoritatilor publice locale.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!