ITM va face mai multe controale SSM în 2020

  • 10.01.202010/01/20
  • 0

Inspecția Muncii a făcut public programul controalelor ce vor fi desfășurate de către ITM pe parcursul acestui an, iar o mare parte din acestea vizează domeniul securității și sănătății în muncă.

Una dintre primele campanii vizează obligațiile angajatorilor de a implementa  toate măsurile pentru a asigura securitatea și protecția angajaților care lucrează pe șantiere temporare sau mobile. Scopul campaniei este reducerea numărului de accidente de lucru produse pe aceste șantiere, iar selecția șantierelor ce vor fi controlate se va face în funcție de riscul ridicat de accidentare.

O altă acțiune a celor de la ITM ce se va desfășura în etape, pe toată durata acestui an, vizează domeniul transportului rutier și va avea în vedere relațiile de muncă și raportul între timpul de muncă și cel de odihnă al șoferilor, precum și controale pentru a verifica respectarea regulilor SSM de către angajatori.

Un interes special va fi acordat afecțiunilor musculo-scheletice, iar controalele vor viza implementarea măsurilor de prevenire a riscurilor apariției afecțiunilor musculo-scheletice. Angajatorii vor completa chestionare în care vor identifica aceste riscuri, iar o parte dintre firme vor fi selectate pentru verificări amănunțite.

Tot în acest an se vor desfășura alte două acțiuni ce vizează domeniul SSM: o acțiune de control ce privește angajații vârstnici (peste 60 de ani) din IMM-uri pentru a verifica cum sunt protejați de riscurile profesionale, precum și o acțiune de verificare a angajatorilor din construcții care desfășoară lucrări pentru biserici.

În 2020, una dintre campaniile ce vor fi desfășurate de inspectori vizează modul de respectare a cerințelor minime de SSM pentru asigurarea protecției angajaților împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici periculoși, precum și a celor expuși la potențiale riscuri din cauza agenților biologici la locul de muncă.

Respectarea securității și sănătății în muncă este una din prioritățile declarate pentru controalele la angajatori în 2020, iar vizați preponderent vor fi angajatorii din construcții, transporturi, agricultură și industrie.

Dacă vreţi să preveniţi eventualele amenzi, puteţi efectua un Audit în domeniul SSM şi PSI-SU sau puteţi alege pachetul Safelandia pentru IMM-uri.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!