IPSSM – Traseul de deplasare de la domiciliu la locul de munca

Instructiuni proprii privind securitatea si sanatatea in munca la locul de munca si pe traseul de deplasare la / de la serviciu

Art. 1 Lucratorii si participantii la procesul de munca au obligatia de a anunta conducatorul locului de munca in timp util in cazul in care, din motive obiective, nu este apt pentru lucru si nu-si poate desfasura activitatea in conditii normale, din dinverse motive, cum ar fi:
– Stare avansata de oboseala;
– Urmeaza un tratament medical si este sub influenta unor medicamente cu regim special de administrare
– Este sub influenta bauturilor alcoolice; etc.
IPSSM – Traseul de deplasare / Art. 2 Nu se permite admiterea sau mentinerea la lucru a unei persoane de catre coducatorul locului de munca, daca constata ca acesta este intr-o stare avansata de oboseala care nu-i permite desfasurarea in conditii de eficienta si securitate a muncii a sarcinilor de serviciu sau este sub influenta bauturilor alcoolice.

Art. 3 Nu se permite adimterea sau mentinerea la lucru a unei persoane de catre conducatorul locului de munca, daca constata ca aceasta se afla sub in fluenta unei substante sau medicament care poate afecta capacitatea de reactie psihico-fizica, de apreciere a unui potential risc, capacitatea de munca etc.
Art. 4 Se interzice prezentarea la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice, cat si consumul acestora in timpul programului de lucru.
Art. 5 Deplasarea pe jos la/de la serviciu, deplasarea de la sediu la locul de munca sau de la un loc de munca la altul, pentru indeplinirea unei sarcini de munca, se va face numai pe trotuar sau, in lipsa acestuia, pe partea stanga a drumului, in directia de mers, cat mai aproape de marginea partii carosabile, conformandu-se regulilor de circulatie, respectand regulile de circulatie si semnificatia mijloacelor de semnalizare.
Art. 6 Daca deplasarea prevazuta la articolul precedent se face cu biciclete si, respectiv ciclomotoare acestea trebuie sa fie conduse pe drumul public numai pe un singur rand, respectand regulile de circulatie si semnificatia mijloacelor de semnalizare.
Art. 7 Este interzisa utilizarea bicicletelor si ciclomotoarelor la transportul sau tragerea de orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic.

IPSSM – Traseul de deplasare / Art. 8 Deplasarea intre punctele de lucru, de la domiciliu la serviciu si invers se va face pe traseele cele mai scurte si fara abateri nejustificate.
Art. 9 Pe drum se va merge cu un pas normal, fara a alerga, atenti la traseul pe care va deplasati.
Art. 10 Se vor ocoli portiunile de drum acoperite cu zapada, gheata, polei, mazga, umezeala, care prezinta denivelari etc, cele pe care s-au executat lucrari sau care sunt semnalizate pentru a fi ocolite. In situatia circulatiei pe timp de iarna, cu precipitatii – zapada, gheata – deplasarea se va face cu grija si cu atentie, astfel incit sa se reduca riscul de accidentare datorat acestora.
Art. 11 In timpul deplasarii pe drumurile publice este interzisa intrarea sau stationarea in zone in care se efectueaza lucrari sau interventii ori in alte zone periculoase.
Art. 12 Daca in timpul deplasarii se observa caderea unor obiecte de la etajele superioare ale blocurilor/cladirilor, se va ocoli zona respectiva sau se va continua drumul cu mare atentie.
Art. 13 Este interzisa atingera unor cabluri sau fire care sunt cazute pe jos. De asemenea este interzisa atingerea cutiilor sau carcaselor care sunt semnalizate ca prezentand pericol de electrocutare.
Art. 14 Trecerea peste sapaturile aflate pe traseul de deplasare se va face in mod obligatoriu numai peste pasarelele special amenajate in acest scop.
Art. 15 Traversarea drumului public se face perpendicular pe axul acestuia, numai prin locurile marcate ori/si semnalizate cu indicatoare, iar in lipsa acestora, pe la coltul strazii, dupa ce v-ati asigurat ca o puteti face in siguranta, atat pentru propia persoana cat si pentru ceilalti participanti la trafic.
Art. 16 Pe timp de noapte circulatia pe partea carosabila a drumului se face, avand aplicate pe imbracaminte, accesorii reflectorizante sau purtand o sursa de lumina vizibila din ambele sensuri.
Art. 17 Este interzisa circulatia pe partea carosabila a drumului public daca exista amenajari rutiere destinate circulatiei pietonilor.
Art. 18 Este interzisa traversarea drumului public prin alte locuri decat cele permise ori prin locurile permise, in fuga si/sau fara sa se asigure.
Art. 19 Deplasarea pe jos a lucratorilor pe drumul public in grupuri organizate se face circuland grupati cate doi pe partea stanga a partii carosabile in sensul lor de mers.
Art. 20 La traversarea caii ferate, lucratorii sunt obligati sa se asigure ca din stanga sau din dreapta nu se apropie nici un vehicul feroviar.
Art. 21 Conducerea pe drumurile publice a vehiculelor trase sau impinse cu mana se face, de regula, pe trotuare sau acostament, iar in lipsa acestora, numai pe partea stanga a drumului si nu poate fi incredintata celor care au afectiuni de natura sa le diminueze capacitatea psihomotorie.
Art. 22 Se interzice conducatorului vehiculului tras sau impins cu mana sa circule, pe timp de noapte ori ziua cand, vizibilitatea este redusa, pe partea stanga a drumului fara sa aiba asupra sa o sursa de lumina vizibila din ambele directii sa traverseze drumurile publice prin alte locuri decat cele prevazute pentru pietoni.
Art. 23 In timpul deplasarii cu mijloacele de transport in comun se interzice lucratorilor sa urce, sa coboare, sa tina deschise ori sa forteze deschiderea usilor in timpul mersului autovehiculului sa calatoreasca pe scari sau pe partile exterioare ale caroseriei unui autovehicul.
Art. 24 Pentru asteptarea mijloacelor de transport in comun stationarea se va face pe refugiile amenajate sau pe trotuar. Este interzisa stationarea pe partea carosabila.
Art. 25 Deplasarea de pe trotuar catre mijlocul de transport in comun se va face numai dupa ce acesta a oprit in statie.
Art. 26 Urcarea precum si coborarea din mijlocul de transport in comun se va face atent utilizand mana curenta a acestuia.
Art.27 Este interzisa urcarea sau coborarea pe treptele mijlocului de transport auto prin saritura.
Art. 28 Este interzisa circulatia cu mijloacele de transport in comun fiind atarnat pe scara, sau pe tampoanele acestora.
Art. 29 In timp ce mijlocul de transport auto este in mers, pentru mentinerea echilibrului se vor utiliza barele de sustinere sau alte elemente amenajate in acest scop.
Art. 30 In mijlocul de transport in comun este interzis sa stati in zone in care puteti fi prinsi de bare sau platforme care se rotesc sau in zone de unde puteti aluneca.
Art. 31 In timpul deplasarii cu mijlocul de transport in comun este interzis sa scoateti mainile sau capul pe geamurile acestora.

IPSSM - traseul de deplasare
IPSSM – Traseul de deplasare / Art. 32 Nu atingeti firele sau alte parti ale instalatiei electrice a mijlocului de transport in comun.
Art. 33 Dupa coborarea din mijlocul de transport auto este interzisa deplasarea pe partea carosabila. Indreptati-va pentru mers catre trotuar.
Art. 34 Lucratorii si paricipantii la procesul de munca care prezinta leziuni corporale nu vor fi admisi la lucru decat cu aviz medical.
Art. 35 Regula generala, pentru toti lucratorii si participantii la procesul de munca, este aceea de a nu presta activitati pentru care nu sunt instruiti sau care necesita instruire speciala.
Art. 36 Lucratorii si particinaptii la procesul de munca trebuie sa-si desfasoare activitatea in spatiul destinat si sa limiteze pe cat posibil deplasarile nejustificate in cadrul punctului de lucru.
Art. 37 Accesul, cu exeptia persoanelor abilitate, in locurile si/sau incaperile cu nivel ridicat de periculozitate si/ sau incaperi cu destinatie speciala sau acces limitat este interzis.
Art. 38 In cazul in care in incinta punctului de lucru au loc lucrari de amenajare sau reparatii a spatiilor aferente, se interzice deplasarea in interiorul zonei de lucru.
Art. 39 Cu exceptia cazurilor fortuite, deplasarea in cadrul punctului de lucru se va face intr-un ritm normal in special in zona scarilor si usilor.
Art. 40 Orice deplasare dintr-o incapere in alta se va efectua atent, cu fata inainte. Deschiderea usii se va executa lent pentru a nu se accidenta vreo persoana aflata in incapere sau in imediata apropiere a ei.
Art. 44 Orice deplasare in incinta punctului de lucru se va face cu atentie evitandu-se impiedicarea de diferite obstacole precum si deplasarea pe suprafete nesigure care pot prezenta riscuri de accindenatare, cum ar fi: suprafete alunecoase, denivelari, gropi, capacele hidrantilo de incendiu, a canalelor de colectar a apelor uzate, a vanelor conductelor de apa, de gaze, instalatiilor electrice si telefonice.
Art. 45 Usile cu geamuri trebuie manevrate foarte atent. Este interzis a se sprijini sau a se impinge de partea de sticla a usilor.
Art. 46 Circulatia pe scari se va efecuta respectandu-se urmatoarele norme:
– se va circula numai pe partea dreapta;
– se va merge incet, unul dupa altul, in sir simplu;
– se va sprijini de mana curenta, nu se va citi in timp ce se urca pe scari, nu se va aprinde tigara, nu se vor numara banii, nu se va merge distrat, sarind cate doua trei trepte deodata, etc;
– vor fi indepartate de pe trepte toate obiectele care ar putea provoca alunecarea (creion, cotoare si coji de fructe, etc).
Art. 47 Intotdeauna trebuie sa se privesca in directia de mers, iar atunci cand se transporta pachete in brate, acestea nu trebuie sa impiedice vizibilitatea.
Art. 48 Prezentele instructiuni nu sunt limitative. Nerespectarea lor se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.

Daca ti-a placut articolul “IPSSM – Traseul de deplasare” citeste si Instructiuni proprii pentru schele

Sursa foto: saferoutespartnership.org.