Întrebări frecvente în domeniul SSM în contextul răspândirii infecției cu noul coronavirus

  • 30.04.202030/04/20
  • 0

În contextul răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2, se recomandă angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență şi de autoritățile competente. Mai jos găsiți câteva răspunsuri la întrebări în legătură cu aspectele practice legate de contextul actual.

Cine are obligaţia de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor la locurile de muncă, în contextul actual?
Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă, potrivit Legii nr. 319/2006, actualizată.

Cine face dezinfectarea la locul de muncă?
În conformitate cu prevederile legale, angajatorul are obligația să asigure dezinfectarea locurilor de muncă împotriva răspândirii COVID-19. În acest sens, angajatorul poate contracta serviciile unei firme specializate sau poate să instruiască lucrători din cadrul societății pentru efectuarea acestei sarcini de muncă cu respectarea prevederilor legale.

Pentru contractele de muncă noi, cum se va efectua procedura de instruire SSM înainte de angajare?
Instruirea lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă este obligatorie, deoarece prevede faptul că lucrătorii nu vor putea fi angajați dacă nu și-au însușit cunoștințele prezentate în instruirea introductiv-generală. În această perioadă, angajatorii trebuie să pună un accent deosebit și pe instruirea lucrătorilor cu privire la riscurile induse de COVID-19.

În cadrul proceselor de muncă dintr-o firmă se pot efectua activităţi colective?
Limitaţi contactul dintre persoane, luaţi măsuri pentru păstrarea distanţei de siguranţă, evitaţi activitățile colective (evitați expunerea lucrătorilor la contact direct/interacțiune cu un număr mare de persoane, formarea zonelor aglomerate în cadrul proceselor de muncă etc.).

Ce tipuri de echipamente individuale de protecție (EIP) sunt recomandate pentru personalul care acordă îngrijiri medicale sau care vine în contact cu pacienți suspectați sau confirmați a fi infectați cu COVID-19?
Potrivit informațiilor de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, tipurile de EIP recomandate a fi utilizate de personalul care acordă îngrijiri medicale sau care vine în contact cu pacienți suspectați sau confirmați a fi infectați cu COVID-19 sunt: semi-măști de tipul FFPE2 sau FFPE3 (protecție respiratorie), ochelari sau apărătoare pentru față (protecție a ochilor), combinezon cu mâneci lungi (protecție pentru corp), mănuși (protecție pentru mâini). Mai multe informații despre echipamentele individuale de protecție puteți citi aici.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!