Instructiuni de lucru – tencuieli

  • 7.04.20147/04/14
  • 0

Va propunem in articolul de azi un model de:

Instructiuni de lucru – tencuieli

 

INSTRUCTIUNI DE LUCRU PRIVIND

EXECUTAREA TENCUIELILOR PENTRU CONSTRUCTII

1. Tencuielile de diferite tipuri interioare, exterioare aplicate manual sau mecanizat pe suprafete de caramida, beton, beton celular autoclavizat, se utilizeaza pentru constructii de locuinte, social culturale si constructii agrozootehnice, constructii provizorii, in functie de specificul local, turistic, climatic, si in functie de posibilitatile de aprovizionare apropiate sau din sursele locale.
2. Tencuielile umede sunt finisaje aplicate pe suprafetele interioare sau exterioare ale incaperiolor pe peretii si tavane, realizate din mortar avand grosimi variabile, cu rol de protectie.
3. Tencuielile subtiri sunt finisaje din mortare plastice cu grosimi variabile.
4. Tencuielile groase sunt finisaje din mortare obisnuite cu grosimi variabile aplicate in 3 straturi: sprit, grund, tinci.
5. Tencuielile exterioare se aplica pe fatadele care acopera suprafetele exterioare ale peretilor.

Instructiuni de lucru – tencuieli – art. 6

Tencuielile se pot aplica pe suprafete de sipci si trestie in interiorul incaperilor pe peretii si tavane. Pe suprafete acoperite cu plasa rabit (la tavane false) tencuiala se executa in trei straturi – smir, grund si un strat vizibil.
7. Se vor folosi mortarele pentru tencuieli in conformitate cu prevederile tehnice in vigoare si in concordanta cu detaliile din proiectul tehnic de executie
8. Diversele operatii necesare pentru realizarea cu diverse materiale (manipulare, prelucrare, etc.) se executa cu scule si dispozitive speciale indicate in proiectul tehnologic, in functie de operatia efectuata.
9. Personalul de executie trebuie instruit pentru cunoasterea particularitatilor materialelor folosite.
10. Tencuielile se vor executa dupa detaliile din proiectul tehnic de executie.
11. Rosturile zidariei de caramida vor fi curatate cu ajutorul unii scoabe metalice, iar suprafetele netede de beton vor fi aduse in stare rugoasa.
12. Rosturile de dilatatie intre elementele de pe suprafetele constructiilor, care au coeficient de dilatatie diferit, se vor acoperi cu fasii din plasa de rabit de circa 15 cm latime. De asemenea, se vor acoperi cu rabit si suprafetele de lemn sau metal, existente pe suprafetele de zidarie de caramida. Pe suprafetele de lemn acoperite cu plase de rabit, sub plasa de rabit se va aplica fie carton asfaltat, fie alta solutie hidrofuga, pentru a se evita umflarea lemnului in contact direct cu tencuiala. Suprafetele de lemn ale tavanelor, care urmeaza a fi tencuite, vor fi acoperite cu sipci de lemn sau trestie, care se vor fixa pe grinzile de lemn a tavanelor.

instructiuni_de_lucru_tencuieli

Instructiuni de lucru – tencuieli – art. 13

Inainte de inceperea lucrarilor pentru executarea tencuieli interioare si exterioare, trebuie terminate urmatoarele lucrari:
– invelitorile cladirii inclusiv terasele, logiile, balcoanele cu amenajarea scurgerilor, astfel incat sa nu fie afectate lucrarile de placaj;
– toate profilele, solbancurile, glafurile etc.
– montarea conductelor sanitare, electrice de incalzire de sub zugraveli si vopsitorii;
– executarea probelor de scurgere a si a probelor de presiune pentru conductele de alimentare cu apa;
– montarea diblurilor si dispozitivelor de fixare a obiectelor sanitare;
– executarea pardoselilor.
14. Aplicarea tencuielilor se va face numai pe suprafete uscate pregatite in prealabil:
– stratul suport va fi riguros controlat in ceea ce priveste: respectarea pantelor, planietatii si a aliniamentului in conformitate cu proiectul tehnic;
– executarea prealabila a tuturor strapungerilor pentru cosuri, ventilatii, conducte, cabluri;
– indepartarea tuturor urechilor de montaj, mustati, resturi de materiale, moloz etc. de pe fata stratului suport.
15. Executatrea amorsei: suprafetele de beton (tavane, si pereti) si ale zidariilor vor fi stropite cu apa, apoi se face amorsarea prin stropirea cu un sprit care se aplica in grosime de 3 cm.
16. Amorsarea suprafetei tavanelor din sipci si trestie se va face prin stropire cu un sprit din mortar de var-ipsos , iar pe suporturile din plasa din rabit se va aplica direct smirul, cu un mortar din aceeasi compozitie cu a mortarului pentru grund. In timpul executarii amorsei suprafetelor se va urmari ca spritul sa fie aplicat cat mai uniform, fara discontinuuitati prea mari, iar inainte de aplicarea grundului se va verifica daca spritul este suficient intarit, fara prelingeri pronuntate si daca suprafata amorsata este suficient de rugosa si aspra la pipait cu mana. Executarea grundului , este cel mai gros strat al tencuielilor de la aplica la 24 de ore de la aplicarea spritului in cazul suprafetelor de beton si dupa 1 ora in cazul suprafetelor de caramida. In cazul spritului prea uscat sau pe timp calduros, suprafata se va uda in prealabil cu apa, inainte de a se aplica grundul.
17. Stratul de grund se va aplica manual sau mecanizat intr-unl sau doua reprize, grosimea totala fiind de circa 15 mm pe suprafetele suport executate din sipci si trestie, pana la 20 mm, pentru restul suprafetelor.
18. Pe suprafetele de beton care sunt netetde si au absortie de apa redusa, stratul de finisare se va executa cu mortar cu adaos de aracet, dupa ce aceste suprafetele au fost amorsate.
19. Aplicarea grundului pe timp de arsita se va face luandu-se masuri contra uscarii rapide, prin acoperirea suprafetelor respective, cu materiale protectoare.
20. Este interzis sa se aplice grundul pe suprafete inghetate sau daca exista pericolul sa inghete inainte de intarire.
21. In timpul executarii grundului se va urmari obtinerea unui strat cu o grosime care sa se incadreze in limitele admise si se va verifica planseitatea si verticalitatea suprafetelor executate care sa ascunda si sa rectifice toate defectele stratului suport. Se va verifica ca suprafata grundului sa nu prezinte asperitati pronuntate, zgarieturi, neregularitati, ciupituri etc. Spritul si grundul se vor aplica pe fatadele cladirilor de sus in jos. De pe schele, montate la 50 cm, fata de suprafata fatadelor. Inainte de aplicarea stratului vizibil se va controla suprafata grundului sa fie uscata si sa nu aiba granule de var nehidratat, care se poate stinge ulterior in contact cu umiditatea din stratul de grund, si sa provoacec impuscaturi pe suprafetele tencuite anterior. Executarea stratului vizibil: se va face cu mortar denumit ”tinci”, de aceeasi compozitie cu a stratului de grund, eventual cu o cantitate mai mare de var-pasta si cu nisip fin pana la 1 mm, sau in cazuri speciale numai cu ciment si praf de piatra.
22. Stratul vizibil se va prelucra in functie de materialele utilizate, precum si in functie de sculele utilizate, tencuielile respective purtand urmatorele denumiri: driscuite, gletuite, stropite, decorative din materiale speciale etc. Dupa executarea tencuielilor se vor lua masuri pentru protectia suprafetelor proaspat tencuite, pana la intarirea mortarului.

Instructiuni de lucru – tencuieli –  Controlul calitatii si receptia lucrarilor
23. Receptia se efecteaza pe intreaga constructie sau parti de constructie (tronson scara).
24. La receptie se vor verifica urmatoarele:
– existenta si continutul proceselor verbale de receptie calitativa a suportului,
– existenta si continutul certificatelor de calitate a materialelor,
– confirmarea prin procese verbale a executarii corecte a masurilor de remedieri prevazute
– dimensiunile de ansamblu si cotele de nivel,
– dimensiunile diferitelelor elemente conforme cu proiectul tehnic.

Intocmit

Serviciu extern de prevenire si protectie

SAFE CONSULTING S.R.L.

……………………………………….

Sursa foto: http://plastermelbourne.com/

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!