Identificarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala

  • 18.02.201418/02/14
  • 0

Primul pas in evaluarea riscurilor este identificarea riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala, pentru fiecare loc de munca sau meserie din cadrul unitatii. Pentru a va fi usor de identificat este bine ca in cadrul societatii evaluate sa va ocupati de urmatoarele aspecte:

• Stabilirea echipei de evaluare;

• Identificarea locurilor de munca;

• Impartirea lucratorilor pe meserii (de exemplu, daca intr-un departament isi desfasoara activitatea un contabil si un jurist, ii putem uni intr-un loc de munca gen “Personal tehnico-administrativ”);

• Distribuirea riscurilor de accidentare pe cele 4 componente ale sistemului de munca (Executant, Mijloace de productie, Mediul de munca, Sarcina de munca).

In plus fata de cele mentionate mai sus, putem folosi si alte surse de informatii, cum ar fi discutiile cu lucratorii sau reprezentantii acestora. Chiar daca nu au existat accidente de munca, lucratorii cunosc particularitatile locului de munca si pot specifica riscuri care pot “scapa” echipei de evaluare. Cel mai bun mod de a ne asigura ca nu omitem niciun risc este de a implica oameni de pe toate nivelurile din cadrul companiei in acest proces.

E bine sa avem de la inceput o lista cu riscuri, generale sau specifice, pe care putem lucra in functie de particulariatile societatii in cauza. E bine ca echipa de evaluare sa fie insotita pe parcursul vizitarii punctelor de lucru de catre lucratori cu experienta variata pentru a va asigura ca intrebarile dumneavoastra vor identifica intr-adevar orice pericol. Acesti lucratori pot sugera adaugari sau modificari la lista de verificare. Si de multe ori vin cu propuneri reale si bune.

Membrii echipei de evaluare trebuie sa fie in masura sa explice ceea ce fac si de ce si sa incurajeze angajatii in zonele auditate sa coopereze. Pentru ca identificarea riscurilor sa fie cat mai utila, toata lumea de la top management la cel mai nou angajat trebuie sa coopereze in efectuarea identificarii si evaluarii riscurilor (stim ce ganditi, dar noi vorbim teoretic aici 🙂 ).

Atunci cand se identifica foarte multe riscuri, trebuie sa implicam cat mai multe persoane din cadrul societatii in eliminarea acestor riscuri. In cazul in care dupa vizitarea unui departament se identifica multe riscuri, echipa de evaluare impreuna cu conducatorul locului de munca trebuie sa decida impreuna solutiile si ordinea in care ar trebui abordate acestea, in vederea eliminarii riscurilor. Evident, ne vom axa pe cele mai grave probleme – acestea cel mai probabil, vor cauza un accident sau o boala profesionala. Exista de asemenea riscuri care implica o solutie greoaie (ex.- bugetul), dar sunt si probleme ce se rezolva rapid. In cazul in care, de exemplu, membrii echipei de evaluare observa ca lucratorii nu folosesc ochelarii de protectie atunci cand acestia necesita purtarea lor, ei ar trebui sa intrebe motivul. In cazul in care angajatii au explicat ca toate lentilele sunt zgariate, va fi instiintata conducerea. Exista si cazul cand lucratorii nu folosesc ochelarii de protectie din comoditate sau nestiinta. In acest caz trebuie sa fie (re)instruiti privind folosirea echipamentelor de protectie.

Mai jos avem cateva tipuri de intrebari pe care le putem include intr-o lista de verificare pe parcursul procedurii de identificarea riscurilor:

Curatenie. Caile de acces si evacuare sunt mentinute in stare de curatenie? Sunt cuie sau alte obiecte ascutite pe pardoseala? Exista materialele depozitate in locuri necorespunzatoare? Sunt scarile in stare buna si bine iluminate?

Masini si echipamente. Masinile sau utilajele sunt in stare buna de functionare? Masinile sunt bine amplasate? Sunt cablurile electrice deterioarate? Prizele electrice sunt scoase din pereti? Sistemul de ventilatie functioneaza corect? Iluminatul la locul de munca se incadreaza in limitele normale?

Substantele periculoase. Toate containerele cu substante periculoase au etichete complete si lizibile? Exista instructiuni pentru toate substantele periculoase?

Echipament individual de munca. EIP este disponibil? Ofera protectie impotriva sarcinilor si riscurilor din zona de lucru? EIP este in stare buna?

Prevenire si stingere a incendiilor. Stingatoarele de incendiu sunt accesibile? Au fost verificate stingatoarele de incendiu? Iesirile de siguranta sunt blocate sau identificate (semnalizate)?

Identificarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala este un instrument pe care il folosim pentru a masura si de a imbunatati performantele noastre de siguranta si pentru a reduce riscurile de accidentare si imbolnavire. Daca vi se cere sa contribuiti la dezvoltarea unei liste de verificare, aveti posibilitatea de a aduce o contributie importanta la siguranta colegilor la locul de munca.

Identificarea riscurilor

Un mesaj de la SAFELANDIA

Lucratorii ar trebui sa mearga la superiorul lor sau lucratorul desemnat SSM cu orice intrebari cu privire la identificarea riscurilor de accidentare si imbolnavire. La urma urmei, problemele de la un loc de munca sau punct de lucru pot exista peste tot, si aceste audituri ne pot ajuta sa le gasim si sa le corectam. In plus, atunci cand descoperiti pericole pe care nu le puteti elimina, e bine sa luati masuri rapide pentru a obtine ajutorul sau echipamentele de care aveti nevoie pentru a pastra locurile de munca in conditii de siguranta. Ne dorim ca atunci cand efectuati o identificare si / sau o evaluare sa aveti satisfactia de a sti ca ati gasit si rezolvat problemele inainte ca cineva sa fost ranit sau accidentat.

Sursa foto: http://www.flickr.com

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!