Tocmai pentru că suntem atât de obișnuiți să avem peste tot în jur curent electric, este ușor să devenim neatenți și să ne accidentăm. Electrocutarea este una din cele mai mari cauze de accidente fatale la locul de muncă. Și nu e vorba doar de medii care în general sunt nesigure, ci și de medii extrem de controlate cum ar fi o clădire de birouri. Atunci, cum prevenim riscurile de electrocutare?
- Atenție la prelungitoare! – Fie că e vorba de un șantier mobil sau de un birou micuţ, este imposibil să nu aveți cel puțin un prelungitor sau un triplu ştecher. Aveți girjă ca acestea să fie protejate împotriva acțiunilor care le-ar deteriora fizic: nu puneți materiale tăioase sau grele pe fire sau aveți grijă să nu treceți cu scaunul peste ele. Verificați periodic dacă vreunul din cabluri are zgârieturi sau rupturi și dacă există fisuri pe părțile din plastic. Observați dacă se produc scântei atunci când puneți diferite obiecte în priză. Înlocuiți prelungitoarele dacă observați semne de uzură.
- Verificați dacă echipamentele au curent înainte să lucrați la ele! – De la schimbatul unui bec, până la repararea echipamentelor care funcționează pe bază de curent electric, este important ca înainte să începeți reparațiile să verificați dacă obiectul sau echipamentul respectiv este cuplat la o sursă de curent. Atenţie! Dacă nu cunoașteți echipamentul suficient de bine și nu sunteți instruiți adecvat pentru a-l verifica sau repara, chemați un specialist.
- Echipați-vă adecvat! – În plus, chiar dacă ați verificat și echipamentele nu sunt în priză sau alimentate, nu uitați de echipamentul individual de protecție. Mănușile electroizolante vă pot proteja de accidente neplăcute.
Pe lângă măsurile de protecție proprii, nu uitați că este important să efectuați periodic verificarea PRAM, care asigură prevenirea electrocutării personalului, prevenirea incedierii clădirilor și nu în ultimul rând prevenirea scurtcircuitării aparaturii electrice și electronice.
Foto via