Coordonatorul SSM pe șantierele cu mai mulți antreprenori

  • 27.02.202027/02/20
  • 0

Într-un articol anterior am analizat organizarea activităților de prevenire și protecție în funcție de numărul de angajați ai unei companii. Există însă și situații speciale, iar una din cele mai întâlnite sunt șantierele de construcții în cadrul cărora își desfășoară lucrul mai mulți antreprenori, un antreprenor și unul sau mai mulți subantreprenori, un antreprenor și lucrători independenți sau mai mulți lucrători independenți. În astfel de cazuri, beneficiarul sau managerul de proiect trebuie să desemneze un coordonator SSM pe întreaga durată a lucrării.

Există două condiții pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a fi desemnată coordonator SSM: să dețină o experiență profesională în construcții sau în conducerea șantierului de minimum 5 ani și să beneficieze de o formare specifică de coordonator SSM actualizată la fiecare 3 ani.

Cursurile de formare pentru coordonatorii în materie de securitate și sănătate au durata de 60 ore pentru nivel mediu, respectiv 90 de ore pentru nivel superior. Cursul de actualizare are durata de 40 de ore. Coordonatorii care au absolvit cursuri de formare pentru nivelul superior își pot desfășura activitatea la elaborarea oricăror proiecte, precum și pe șantierele aferente.

Coordonatorul SSM trebuie să ia toate măsurile pentru ca antreprenorii, subantreprenorii și lucrătorii independenți să respecte principiile de prevenire și protecție pe șantier. În funcție de evoluția lucrărilor și eventuale modificări apărute, coordonatorul SSM va efectua adaptări ale planului de securitate și sănătate și ale dosarului de intervenții ulterioare.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!