Angajatorul nu poate obliga lucrătorii să se vaccineze

  • 11.08.202111/08/21
  • 0

Efectele benefice ale vaccinării împotriva SARS-CoV-2 au fost evidențiate în studiile efectuate de companiile Pfizer și Moderna, prin care se arată că vaccinurile create de acestea oferă o protecție de aproximativ 95% împotriva simptomelor cauzate de îmbolnăvirea de COVID-19. Cu toate acestea, există multe persoane care optează împotriva vaccinării și se întreabă daca această decizie le poate îngrădi dreptul la muncă.

Răspunsul la aceasta întrebare vine direct de la Guvernul României, care specifică în HG nr. 103/2020 faptul că angajatorii nu au dreptul să își oblige angajații să se vaccineze.

În tara noastră, conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, vaccinarea este gratuită și voluntară. Niciun lucrător nu este obligat să-și facă vaccinul, indiferent de motivele sale.

În conformitate cu Legea nr. 53 din Codul Muncii, în cadrul relațiilor de muncă trebuie să funcționeze principiul egalității de tratament față de toți angajații și angajatorii. În plus, se menționează că un angajator are dreptul de emite dispoziții cu caracter obligatoriu exclusiv sub rezerva egalității.

În concluzie, angajatorii nu își pot condiționa angajații să se vaccineze împotriva COVID-19, iar obligarea angajaților să se vaccineze de către un angajator reprezintă o acțiune ilegala și se pedepsește conform legii.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!