Prin HG nr. 1315/2021, se modifică lista orientativă a echipamentelor individuale de protecție aflată în vigoare (HG 1048/2006) și se iau în considerare noile categorii de riscuri ce pot apărea la locul de muncă. Astfel, angajatorul este cel care are posibilitatea de a decide, în urma analizei riscurilor la care sunt expuși lucrătorii, ce tip de echipament individual de protecție le oferă acestora. În vechiul act normativ, acestea erau impuse de către Ministerul Muncii, modificarea având că scop alinierea cu legislația europeană. Acum, Ministerului Muncii este exclus din orice reglementare privind regulile și situațiile în care angajatorul trebuie să furnizeze EIP pentru lucrători.
Noua hotărâre de guvern, publicată în Monitorul Oficial pe 11 ianuarie 2022, elimină prevederea conform căreia lucrătorul ar putea să contribuie la costul unui anumit echipament individual de protecție, în cazul în care acesta nu este utilizat exclusiv la locul de muncă.
Potrivit Legii SSM, fiecare angajator ale obligația de a asigura echipamentele individuale de protecție pentru lucrători, în caz contrar fiind sancționat contravențional sau cu dosar penal, în situația unor accidente de muncă cu consecinte grave asupra sănătății lucrătorilor.