Factori de risc în frizerii
Știați că o evaluare de risc incorectă poate atrage amenzi de până la 8.000 de lei? În domeniul frizeriilor, unde angajații interacționează constant cu echipamente electrice, substanțe chimice și un mediu de lucru aglomerat, identificarea și gestionarea corectă a factorilor de risc este esențială pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur. În acest articol, vom explora principalele riscuri asociate cu activitatea din frizerii și cum serviciile specializate oferite de Safelandia pot contribui la prevenirea acestora.
Cuprins
- Riscuri de electrocutare
- Alunecarea, căderea și împiedicarea
- Arsuri și tăieri
- Riscul de incendiu
- Factorii psiho-sociali
Riscuri de electrocutare
Un salon de coafat este dotat cu o gamă variată de echipamente electrice. Aceste echipamente sunt folosite în preajma unor medii umede și, dacă nu sunt manuite cu grijă, apare riscul electrocutării. Din acest motiv, mentenanța echipamentului electric este vitală. Un electrician calificat trebuie să inspecteze infrastructura electrică și echipamentele în mod regulat. Firele electrice, prizele și stecherile trebuie izolate corespunzător. Filtrele de aer din uscătoarele de păr trebuie curățate periodic sau schimbate pentru a preveni supraîncălzirea. Hairstiliștii trebuie să urmeze întocmai instrucțiunile de instalare și manevrare ale producătorului pentru echipamente. Un aspect important de reținut este faptul că depozitarea echipamentelor electrice trebuie făcută departe de zonele umede și este interzisă folosirea unui astfel de echipament dacă ai mâna udă. Este bine să eviți folosirea prelungitoarelor și a stecherelor multiple. Toate echipamentele electrice trebuie certificate, iar respectarea normelor de siguranță este necesară.
Alunecarea, căderea și împiedicarea
Un salon de coafat trebuie să fie spațios și organizat în așa fel încât să permită deplasarea liberă a personalului și a clienților. Organizarea adecvată a spațiului presupune ca echipamentele, cuierele, amenajarea produselor, etajerele și mobilierul să nu obstrucționeze activitatea. În plus, pentru a se preveni împiedicările, cablurile nu trebuie să stea pe podeaua salonului. Pentru a preveni alunecările, podelele trebuie să fie uscate, curățate imediat dacă s-au murdărit, iar părul să fie maturat imediat. Podeaua trebuie să fie orizontală, evitând crăpăturile și sparturile. Scările și treptele nu trebuie să fie alunecoase. Angajații ar trebui să poarte încălțări anti-alunecare. Depozitarea adecvată și accesul facil la ustensile și produsele lichide sau semi-lichide trebuie să fie ferite de căderi.
Arsuri și tăieri
Contactul cu uscătoarele de păr și aparatele cu aburi poate avea suprafețe fierbinți care pot cauza arsuri. Este de evitat contactul continuu cu apa fierbinte. Este important ca toate ustensilele să fie manuite cu grijă, păstrate în condiții adecvate, în ambalajele de protecție pentru a se evita riscul de tăiere atunci când le scoți din sertare sau dulapuri. Iluminarea inadecvată, intensitatea crescută a muncii și programul prelungit pot contribui, de asemenea, la creșterea riscului de tăiere.
Riscul de incendiu
Toate cele trei elemente necesare inițierii și propagării unui incendiu coexistă în mediul de lucru al unui salon de coafat: suprafețe electrice fierbinți, aer și produse inflamabile. Pentru a minimiza riscul producerii unui incendiu, este necesară izolarea fiecărui element de celelalte două. Aceasta presupune depozitarea cât mai departe de suprafețele încinse sau de ustensilele care se încălzesc a produselor de îngrijire a părului, aerosoli și solvenți. În plus, prin împărțirea și organizarea activităților se evită desfășurarea concomitentă a unor activități precum uscarea părului și folosirea fixativului. Petele de solvenți trebuie curățate imediat, iar recipientele goale vor fi eliminate în mod corespunzător. Pentru a se evita o concentrație crescută de vapori de solvenți în aerul din cameră, este necesară instalarea unui sistem de ventilație adecvat. Fumatul trebuie să fie strict interzis, iar nicio activitate ce presupune lucrul cu focul deschis nu trebuie desfășurată. Nicio cale de acces sau de evacuare nu trebuie să fie obstrucționată. Salonul trebuie să fie echipat cu stingătoare, sprinklere, alarme de incendiu și pături de incendiu. Un plan de evacuare trebuie întocmit, iar toți angajații trebuie să-l cunoască. Este necesară organizarea periodică a simulărilor în caz de incendiu.
Factorii psiho-sociali
Factorii psiho-sociali care pot cauza stresul la locul de muncă includ intimidarea, hărțuirea sexuală, discriminarea, amenințările, abuzul verbal și, în situații extreme, atacul fizic. Angajatorii sunt obligați de reglementările la nivelul UE să ofere angajaților un mediu de lucru sigur și training. Este important să stabilești o politică anti-hărțuire sexuală și anti-intimidare la locul de muncă, iar toată lumea să respecte aceste politici. Angajatorul trebuie să comunice constant cu angajații săi, să discute despre problemele apărute la locul de muncă și să coopereze în rezolvarea acestora. Este de evitat suprasolicitarea fizică, deoarece aceasta poate duce la stres, oboseală și apatie. Pentru a se evita astfel de conflicte și neînțelegeri, angajatorul are obligația de a stabili un plan bazat pe ture și responsabilități bine definite.
Concluzie
Identificarea și gestionarea factorilor de risc în frizerii este esențială pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur și conform cu legislația. De la riscurile de electrocutare și incendiu, la cele psiho-sociale, fiecare aspect trebuie abordat cu seriozitate. Investiția în servicii specializate, cum ar fi cele oferite de Safelandia, poate reduce semnificativ riscurile și poate asigura conformitatea legală a afacerii tale.
Asigurarea conformității legale nu trebuie să fie o bătaie de cap. Echipa de experți Safelandia este aici pentru a prelua complet responsabilitatea SSM și PSI pentru compania ta. Contactează-ne acum pentru un audit gratuit și o ofertă personalizată!