Instructiuni proprii pentru schele

Știați că o evaluare de risc incorectă poate atrage amenzi de până la 8.000 de lei? Asigurarea conformității legale a afacerii dumneavoastră este esențială pentru protecția angajaților și evitarea sancțiunilor. În acest articol, vom prezenta un model de Instructiune proprie de securitate și sănătate în muncă privind utilizarea schelelor, un document crucial pentru orice companie care activează în domeniul construcțiilor.

Cuprins

Aprob

FIRMA X S.R.L.

Administrator

………………………..

INSTRUCTIUNE PROPRIE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PRIVIND UTILIZAREA SCHELELOR

Elaborate in conformitate cu:

– prevederile art. 41 alin. (2) din Constitutia din 21 noiembrie 1991, republicata;

– prevederile art. 13 lit. e) din Legea nr. 319/2006 – Legea securității și sănătății în muncă;

– Hotărârea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificările ulterioare.

Realizarea efectivă a măsurilor dispuse revine atât lucrătorilor, cât și persoanelor cu atribuții în organizarea și conducerea procesului de muncă, în baza prevederilor art. 22 și 23 din Legea nr. 319/2006, pentru a nu expune la pericol de accidentare propria persoană, alți lucrători sau alți participanți la procesul de muncă care pot fi afectați de acțiunile sau omisiunile lucrătorului în timpul procesului de muncă.

Informarea lucrătorilor se realizează prin procedura de informare care cuprinde: informarea inițială, materialele necesare de informare din domeniul securității și sănătății în muncă și comunicările făcute de conducerea societății.

Consultarea lucrătorilor se realizează prin intermediul procedurii de consultare stabilite la nivelul societății, conform căreia orice lucrător, reprezentant al acestuia sau, după caz, membru în Comitetul de securitate și sănătate în muncă își poate aduce contribuția la îmbunătățirea condițiilor de muncă și la creșterea gradului de asigurare a securității și sănătății în muncă, prin propuneri concrete formulate în scris, adresate conducerii societății, aplicabile condițiilor specifice de desfășurare a activității în cadrul societății.

Art. 1 Pericole asociate schelelor

  • Căderi de la înălțime datorate lipsei de protecție împotriva căderii;
  • Părbușirea schelei cauzată de instabilitate sau supraincărcare;
  • Lovirea de unelte care cad, materiale de lucru sau deșeuri;
  • Electrocutare, în principal datorită proximității schelei față de firele de înaltă tensiune;
  • Accesul necorespunzător – în situații de urgență.

Instructiuni proprii pentru schele

Art. 2 PLANIFICARE PREALABILĂ

Planificarea prealabilă trebuie realizată de către o persoană calificată, care trebuie să asigure ridicarea adecvată a schelei:

  • determinarea tipului de schela necesar pentru lucrare;
  • determinarea greutății maxime a schelei;
  • asigurarea unei fundații bune;
  • evitarea pericolelor electrice.

Instructiuni proprii pentru schele

Art. 3 Caderea unei persoane de la inaltime

Căderea unei persoane de la înălțime, ca și a materialelor și a altor obiecte, reprezintă cel mai serios risc de securitate în sectorul construcțiilor. Un procent destul de mare din accidentele mortale este reprezentat de căderi. Multe dintre acestea se produc din cauza locurilor de muncă neasigurate sau din cauza căilor de acces nesigure la unele locuri de muncă. Acest capitol al manualului, ca și cele care se referă la scări, respectiv la operații periculoase, își propun să contribuie la rezolvarea acestei probleme.

Art. 4 Schelaria

Schelaria poate fi definită ca o structură temporară care susține una sau mai multe platforme și care este folosită fie ca loc de muncă, fie pentru depozitarea unor materiale pe parcursul unei lucrări de construcții de orice tip, inclusiv de reparații sau de demolare. Acesta este sensul cu care termenul este folosit în acest manual.

Art. 5 Siguranța utilizării schelelor

Atunci când nu se poate lucra în siguranță de pe sol sau de pe clădirea sau structura aflată în construcție, ar trebui întotdeauna să existe o schelarie adecvată și suficientă. Aceasta trebuie construită corect, din materiale trainice, de o rezistență adecvată pentru a asigura atât siguranța accesului, cât și a lucrului pe schela.

Art. 6 Persoanele competente în utilizarea schelelor

Schelele trebuie ridicate, modificate sau demontate numai de către persoane competente și sub supraveghere, iar acest manual trasează principiile generale pentru câteva dintre tipurile de schele cele mai răspândite. După montare, schelele trebuie inspectate cel puțin o dată pe săptămână și rapoartele scrise ale acestor inspecții trebuie arhivate.

Art. 7 Materialele utilizate în construcția schelelor

Există multe materiale care se folosesc la construcția schelelor, cum ar fi oțelul, aluminiul, lemnul sau bambusul. Indiferent de material, principiile unei schelarii sigure rămân aceleași, și anume: ar trebui să aibă o rezistență suficientă pentru a suporta greutatea și presiunea exercitată de muncitorii care vor lucra pe ea, ca și de operațiile desfășurate de aceștia; să fie bine ancorată și stabilă; să fie proiectată astfel încât să prevină căderea muncitorilor sau a materialelor. Proiectarea și montarea schelariei din tuburi metalice, care este din ce în ce mai răspândită pe plan mondial, este dată ca exemplu în acest manual.

Citește textul integral: IPSSM – utilizare schele

Dacă ți-a plăcut, citește și articolul Instructiuni proprii SSM pentru freze.

Concluzie

Asigurarea conformității legale nu trebuie să fie o bătaie de cap. O instructiune proprie de securitate și sănătate în muncă privind utilizarea schelelor nu doar că minimizează riscurile, ci și protejează angajații și afacerea dumneavoastră. Echipa de experți Safelandia este aici pentru a prelua complet responsabilitatea SSM și PSI pentru compania dumneavoastră. Contactați-ne acum pentru un audit gratuit și o ofertă personalizată!