Prevenirea accidentelor la locul de muncă reprezintă un avantaj pentru întreprinderi, pentru lucrători și pentru întreaga societate. Din păcate, acest aspect este, de multe ori, pierdut din vedere sub presiunea termenelor limită sau a obiectivelor de producție. În astfel de momente este mai important că oricând să fie conștientizate riscurile de la locul de muncă.

Lucrătorii sunt de ce în ce mai preocupați de sănătatea lor, astfel că acordă atenție pentru că toate condițiile de muncă să fie adecvate. Însă, accidente la locul de muncă se întâmplă în continuare. De aceea vă oferim câteva sfaturi privind evitarea accidentelor la locul de muncă, adaptabile oricărui tip de muncă.

Acordați atenție sporită la contactele electrice

Este recomandat că lucrătorii să manipuleze cu precauție orice instalație electrică. Trebuie evitată folosirea instalațiilor electrice deteriorate (până când nu sunt reparate de către specialiști autorizați) sau cele care  nu sunt verificate periodic.

Evitați pozițiile de lucru incorecte

Pozițiile de lucru necorespunzătoare sunt unul dintre factorii asociați cu tulburările musculo-scheletice, a căror apariție depinde de cât de forțată este coloana, fie de timpul petrecut într-o poziție incorectă.  Citiți aici câteva sfaturi pentru o postură corectă la locul de muncă.

Păstrați ordinea și curățenia la locul de muncă

Este foarte importantă menținerea regulată a igienei la locul de muncă. Deșeurile rezultate din procesul de lucru, praful și alte reziduuri pot cauza accidente sau pot contamina mediul de lucru. Lucrătorii trebuie să aibă în obișnuință să facă curățenie la loculde muncă, să pună fiecare lucru la locul lui și să elimine lucrurile de care nu are nevoie imediat. Căile de acces nu trebuie aglomerate cu diverse obiecte pentru evitarea loviturilor și căzăturilor angajaților. Mai multe detalii puteți citi aici.

Mențineți întotdeauna o iluminare adecvată

Iluminarea sănătoasă la locul de muncă este decisivă în productivitatea muncii și siguranța lucrătorilor. Desfășurarea activității într-un mediu slab iluminat provoacă oboseală, în timp ce expunerea prelungită la o iluminare excesivă poate provoca o stare de disconfort ce poate conduce la oboseală și chiar probleme de vedere.

Atenție la greutatea încărcăturii în manipularea maselor

Riscul apariției unor afecțiuni sau a accidentărilor este direct proporțional cu efortul depus în manipularea maselor. În cazul în care lucrătorii cară o greutate, trebuie să o facă în mod adecvat, iar angajatorul trebuie să se asigure că mediul de muncă îndeplinește caracteristicile necesare pentru a reduce riscul apariției afecțiunilor dorsolombare în rândul lucrătorilor.

Combateți în mod activ stresul la locul de muncă

Pentru a scăpa de stresul de la locul de muncă, este indicat ca lucrătorii să facă exerciții de respirație și exerciții fizice, dar să aplice și alte măsuri de combatere a stresului. De asemenea, este important să accepte lucrurile ce nu pot fi schimbate și să se încerce, pe cât posibil, să compenseze lucrurile în cazul în care gravitatea sau durată situației o impun. Ajutorul unui psihoterapeut este recomandată în situațiile de stres extrem.

Evitați expunerea la zgomot

Problema zgomotului la locul de muncă este una dintre cele mai importante cauze care generează boli profesionale. Zgomotele pot provoca riscuri de accident, pierderea auzului, hipoacuzie, stres și efecte fiziologice adverse. De aceea, sursele de zgomot trebuie controlate și reduse sub limitele legale, astfel că sănătatea lucrătorilor să nu fie afectată.