4 modificări importante la Legea telemuncii

  • 7.05.20217/05/21
  • 0

Legea nr. 81/2018, cunoscută ca Legea telemuncii, a fost modificată prin OUG nr. 36/2021 publicată ieri în Monitorul Oficial.

Modificările importante aduse de ordonanța de urgență:

1. A fost eliminată condiția ca telemunca să fie făcută cel puțin o zi pe lună. Până acum, legea specifica în definiția telemuncii condiția ca cel puțin o zi pe lună activitatea să se desfășoare în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator. Potrivit noii reglementări, “telemunca este formă de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informației și comunicatiilor”.

2. S-a specificat ca verificarea activității telesalariatului să se facă cu ajutorul tehnologiei informației și comunicațiilor. Astfel, “angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului în principal prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii”.

3. O altă schimbare importantă o reprezintă eliminarea din contractele de telemunca a locului sau locurilor de desfășurare a activității de telemuncă, în condițiile în care această activitate se poate desfășura aproape oriunde.

4. A fost introdusă o obligație foarte importantă pentru telesalariati, care trebuie “sa respecte și să asigure confidențialitatea informațiilor și documentelor utilizate în timpul desfășurării activității de telemunca”. Acest aspect este foarte important, având în vedere că mediul de desfășurare a lucrului prin telemunca nu mai este controlat de către angajator.

“Avand în vedere nevoia de eficientizare și îmbunătățire continuă a relațiilor de muncă, precum și necesitatea adaptării la modificările induse de evoluțiile tehnologice, considerăm că este necesar să se permită angajatorului realizarea instruirii lucrătorilor și prin mijloace electronice, ca alternativă la soluția legislativă actuală”, se mai specifică în document.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!